SUPER ZWABISCH! Riante, luxe en recreatieve boerenwoningen

Zwabisch wonen is hip. Nederlanders en Belgen kiezen negen van de tien keer voor een Zwabisch Hongaars huis, boven een modern Hongaars huis of een tanya. De reden is de klassieke vormgeving en de historische achtergrond van de Zwabische boerenwoning.

Klassiek vormgegeven pilaren van een Zwabische woonboerderij in Hongarije (Paaltjes Jagonak).

Historisch

Veel Nederlanders en Belgen denken dat een tanya en een Zwabische boerenwoning het zelfde zijn. Dat is niet waar. Tanya’s komen hoofdzakelijk voor op de Poesta van Oost Hongarije. Daar trokken boeren rond en uiteindelijk hebben zij uit pure armoede een onderkomen gezocht. Wanneer deze geen onderkomen konden vinden, bouwden zij het spreekwoordelijke “hutje op de hei”.

Tanya met de Blauwe Luiken (ID100) begon als een hutje en is driemaal aangebouwd.

De Zwabische boerenwoning met mooie klassieke vormgeving zijn ontstaan uit rijkdom. Rond 1800 en 1930 trokken duizenden Zwaben (Oud Duitsers) uit Duitsland om een eigen huis te kopen in Hongarije. Dit is de reden dat veel dorpen en huizen in Zuidwest Hongarije bijna allemaal een zelfde soort indeling hebben. Het waren Oud Duitse kolonies ontstaan uit rijkdom. Zij kregen een zak met geld van Duitsland en trokken naar Hongarije met de zoektocht naar meer eigen grond.

Zwabisch wonen in Hongarije. Voor een ton een vrijstaande woonboerderij met wijngaard (ID101 PP).

Een typisch Hongaarse Zwabische woonboerderij in de Valleienstreek (straat Závod).

Klassieke vormgeving

De Hongaarse tanya is ontstaan uit armoede. Deze heeft dan ook niet zo een mooie vormgeving als de Zwabische woonboerderijen van Zuidwest Hongarije.

Kijkend naar een Zwabische woonboerderij, dan is deze vaak breed gebouwd, gericht op de tuin met een mooie lange veranda en mooi klassiek houtsnijwerk van deuren, ramen en de pilaren op de veranda.

De tanya daarentegen heeft weinig te bieden. Tegenwoordig is de tanya onderworpen aan complexe wetgeving met langdurige procedures van minimaal zes maanden. Daarbij is het nog afwachten van ‘wat de toekomst brenge moge’.

Tanya in Hongarije. Een boerse arbeiderswoning in Oost Hongarije (Rein tanya).

Een door Nederlanders verbouwde tanya in Hongarije. Veel investeren, geen rendement (Rein tanya).

Nu liggen de meeste Zwabische woonboerderijen in een dorp. De Zwaben (Oud Duitsers) waren niet dom. Zij wilden net als iedere Nederlander en Belg veel privacy. Daarom bouwden zij de huizen met de brede kant naar de straat. Iedereen keek vanaf de veranda naar het buurhuis, maar de muur waarop men keek had geen ramen. Kortom: Heerlijk veel privacy.

Authentiek Zwabisch huis met gietijzeren hekwerk (ID113).

Simpel van voren, maar lang van achteren. Dat is Zwabisch wonen (ID036).

Ontdek ook de Zwabische woonstijl in Zuidwest Hongarije. Uniek wonen in het mooie landschap van de Hongaarse provincies Baranya, Tolna of Somogy.