Zorgverzekering regelen

Let op: Afgelopen jaren zijn diverse zaken omtrent een emigratie naar Hongarije verandert. Deze pagina is en blijft actueel. Het is raadzaam er kennis van te nemen en deze pagina te delen.

Hongaarse zorgverzekering / ziekenfonds
Nadat u uw Lakcimkaart (Hongaarse adreskaart) ontvangen heeft, kan uw Hongaarse zorgverzekering geregeld worden. In Hongarije wordt het een zorgverzekering genoemd, maar het werkt het zelfde als het oude “ziekenfonds” systeem zoals we dat in Nederland gekend hebben. U bent dan via de staat verzekerd. In Nederland bepalen zorgverzekeringen welke zorg u nodig heeft. In Hongarije ontvangt u de zorg waar u recht op heeft.

Eerste stap: aanvragen E-formulier
Voor Nederlanders en Belgen is deze procedure het zelfde. Als Nederlander dient u tevoren contact op te nemen met het CAK* voor het aanvragen van een E-formulier. Belgen nemen tevoren contact op met hun Belgische zorgverzekeraar.

Het type E-formulier hangt af van uw persoonlijke situatie: Bent u gepensioneerd? In loondienst? Zelfstandige? Het CAK of uw Belgische zorgverzekering weet welk E-formulier u nodig heeft. E106, E109, E121 of het S1.

Laat u tevoren schriftelijk informeren door het Nederlandse CAK of uw Belgische zorgverzekering. Onder bepaalde voorwaarde kunt u zich niet direct zorgverzekeren in Hongarije, maar dient u eerst een bepaalde periode (maximaal 12 maanden) in Hongarije woonachtig te zijn. Onze makelaars adviseren daarom dat u ten alle tijden dat u zich zo snel mogelijk meld bij het immigratiekantoor. Deze aanmelding heeft geen directe invloed op woonadres-registratie in Nederland of België. U bent pas in Nederland of België uitgeschreven als u zich uitschrijft en daadwerkelijk woonachtig bent in Hongarije.

Tweede stap: aanmelden zorgverzekering
Met uw E-formulier en Lakcimkaart kunt u zich gaan aanmelden bij de Hongaarse zorgverzekering. Het is onderdeel van ons Emigratie Service-pakket om u daarbij te helpen. Na de aanmelding ontvangt u na enkele weken uw TAJ-kaart (zorgverzekeringskaart) thuis. Uw Hongaarse huisarts, apotheken en ziekenhuizen zullen om deze kaart of het nummer dat erop staat vragen.

U kunt via Nederland (CAK) of België dan een EHIC-kaart aanvragen, zodat u ook voor noodgevallen in Nederland en België verzekerd bent.

Tip voor Nederlanders: Doet u dit tweemaal achter elkaar, dan is er een aanzienlijk langere geldigheid van de EHIC-kaart.

EHIC – Bewijs dat u een zorgverzekering in Europa heeft.

* Het CAK nam vanaf 1 januari 2017 een aantal taken over van het Zorginstituut Nederland, waaronder de aanvragen en verwerking van de E-formulieren. Het Zorginstituut Nederland is het vroegere CVZ. CVZ ging over in het Zorginstituut Nederland op 1 april 2014.