Weer Hongarije

Klimaat Hongarije
Hongarije wordt door weerkundigen gezien als een landklimaat. Wanneer we dit voor heel Hongarije zo zien, is dat een beetje kort door de bocht. Het Hongaarse land mag dan maar twee keer zo groot als Nederland zijn, toch wordt het gekenmerkt door een grote diversiteit in klimaten.

Hongaarse zee
Hongarije is een land zonder zee. Zonder zee wil niet zeggen zonder stranden, want elk jaar komen duizenden zonaanbidders en strandgasten naar de kust van het Balatonmeer om te genieten van de zon en de aangename temperatuur van het grootste zoetwatermeer van midden Europa. Het wordt door de Hongaren de Hongaarse zee genoemd of “de Grote Oom”.

Veelzijdig weer in Hongarije
Alle geologische grenzen hebben invloed op het weer in een regio. Hongarije in het speciaal wordt gekenmerkt door een grote veelzijdigheid in het weer. Zo kan het bijvoorbeeld aan de ene zijde van de Mecsek- of het Bükk-gebergte prachtig weer zijn en aan de andere kant bewolkt of kan het aan de ene kant van de Donau regenen en de andere kant een strak blauwe lucht zijn.

Mediterraan Hongarije
Het westen van Hongarije heeft door het Balaton meer de trekken van een zeeklimaat, terwijl het oosten op de Poesta meer de kenmerken heeft van een landklimaat. Specifiek het Mecsek-gebergte heeft veel weg van een mediterraan klimaat, met af en toe een heerlijk koele avondwind. In het algemeen vind de Nederlander en Belg het zeer goed vertoeven in Hongarije.

Winter in Hongarije
In het algemeen is het weer in Hongarije aangenaam met korte winters. De winters omschrijven wij ook als kort. Hiermee bedoelen wij niet het seizoen “winter”, maar de tijd dat het zeer koud is in Hongarije. Het weer komt in golfbewegingen van warme periodes en koude periodes. De perioden dat het echt koud is in Hongarije duren ongeveer twee weken. Dan ligt er een mooi pak sneeuw dat uitnodigt om foto’s van uw huis in Hongarije te maken. Wij adviseren dat zo snel mogelijk te doen, omdat dit pak sneeuw al binnen enkele dagen gesmolten zou kunnen zijn. De winter in Hongarije bestaat meestal uit één of twee van zulke koude periodes. Voor de rest zijn het milde winters en kan men zelfs in de december- en januari-maanden een terrasje pakken. Hongarije telt minimaal 2.000 zonuren.