Bekölce, provincie Heves, Hongarije

Het Hongaarse plattelandsdorp Bekölce

Bekölce heeft een rijke historie die begon in het jaar 1381, met de stichting door clanleider Mikó II van de Bél clan. In de vijftiende eeuw kwam het in bezit van de familie Bekölczey, waar de naam van de gemeenschap origineel vanaf stamt. Na een oorlog met Eger, bleef het Hongaarse dorp Bekölce ontvolkt achter, waarna het in 1692 weer bevolkt werd door een gedeelte van de oorspronkelijke bevolking.

hongarije-bekolce

In het dorp zijn diverse gebouwen kenmerkend voor de cultuur en architectuur van de omgeving, waaronder de in 1836 gebouwde neo-klassieke kerk.

Het Hongaarse dorp Bekölce ligt tegen het westelijk deel van het Bükk-gebergte.  Bekölce is een vriendelijke en gemoedelijke plattelandsgemeenschap 22 kilometer ten zuiden van de winkelstad Ózd. Samen met zusterdorp Baksatanya, vormt het de gemeente Bekölce. In de buurt van het dorp, ligt het treinstation van Bélapátfalva, met een reis-mogelijkheid met Budapest. Deze is welliswaar met overstap, maar kan in twee-en-half uur gemaakt worden.

bekolce-hongarije

Begin van deze eeuw kwam de eerste Nederlandse familie in Bekölce wonen, waarna ook anderen het plattelands dorp ontdekt hebben. Het is een gemoedelijk dorp met ongeveer 800 inwoners, aantrekkelijk voor hen die de rust zoeken van het Hongaarse platteland.