Geld wisselen van euro naar forint

Enkele jaren geleden heb ik een artikel geschreven over het verkrijgen van forinten (Hongaars geld) en het wisselen van euro naar forint. Inmiddels is er veel verandert, wat reden geeft voor dit nieuwe artikel. We vragen u de link van dit artikel te delen. Dit artikel wordt jaarlijks bijgewerkt.

Komt u voor het eerst naar Hongarije, dan is een veel gestelde vraag:
“Wat is de aller goedkoopste manier om geld te wisselen?”

We hebben alle manieren van geld wisselen van duur naar goedkoop hier voor u weergegeven:

1. Geld bestellen bij uw bank in Nederland of België. Het is bij sommige banken in Nederland en België nog steeds mogelijk om buitenlandse valuta te bestellen. De banken brengen hier administratiekosten, bestellingskosten, wisselkosten in rekening en ook nog eens een voor u zeer ongunstige wisselkoers. Kosten zijn tussen de 10 en 20%.

2. Geld wisselen bij geldwisselkantoren in Nederland of België. Sommige Nederlanders kiezen ervoor om vooraf aan hun eerste reis naar Hongarije geld te wisselen bij een geldwisselkantoor in Nederland of België. Dit is zeker niet de goedkoopste manier, maar u heeft wel vooraf aan uw reis al forinten op zak.

3. Geld wisselen bij een bank in Hongarije. De banken in Hongarije zijn het zelfde als in Nederland of België: geldwolven. Ze rekenen voor u slechte koersen en hoge wisselkosten. Als u toch al in Hongarije bent, dan is het goedkoper om ergens anders uw euro’s voor forinten te wisselen.

4. Euro’s overmaken van een euro-rekening naar een forinten-rekening. Veel Nederlanders en Belgen denken dat dit de goedkoopste manier is van geld wisselen. Dat is niet zo. Ook niet als u een Hongaarse euro-rekening gebruikt. Hongaarse banken hanteren namelijk een voor u ongunstige wisselkoers. Daarna betaalt u mogelijk nog transactiekosten en transactiebelasting.

5. Boodschappen doen in Hongarije met euro’s. Sommige grote supermarkten en bouwmarkten bieden de mogelijkheid om uw boodschappen in euro te doen. U ontvangt als wisselgeld forint terug. Koers is verschillend, gunstig en ongunstig.

6. Geld uit geldautomaten in Hongarije. Bent u op vakantie of heeft u geld nodig voor uw wekelijkse boodschappen, dan is geld halen uit geldautomaten de allergoedkoopste manier om uw euro te wisselen voor de forint. We geven straks nog een aantal tips.

7. Geld wisselen bij geldwisselkantoren in Hongarije. Gaat u een huis kopen in Hongarije of wilt u een geldbedrag groter dan 5.000,- euro wisselen, dan kan geld wisselen bij een Hongaars geldwisselkantoor de goedkoopste oplossing zijn. Per geldwisselkantoor zijn koersen en aparte servicekosten verschillend. Kijk niet alleen naar de koers, maar vraag ook naar de overige kosten. Soms is een koers bij hogere bedragen onderhandelbaar.

Voor grote bedragen kunt u dus het beste wisselen bij een geldwisselkantoor die gunstige koersen en tarieven hanteert. Voor kleinere bedragen is geld uit de automaat het goedkoopste.

Let op: De wisselkantoren en geldautomaten op het vliegveld zijn het duurste van Hongarije. Als u geld op het vliegveld nodig heeft, kunt u het beste al forinten op zak hebben.

In de straten van Budapest bieden handelaren op straat u aan om geld te wisselen. Doe dit nooit. Ze bieden vaak slechte koersen, nepgeld of lichten u op met een geldgoocheltruc zodat u minder geld krijgt dan u dacht. De pakkans van deze criminelen is zeer klein, dus ze blijven actief. Wissel nooit geld op straat.

Wat moet ik doen als de geldautomaat vraagt om het geld in euro of forint van mijn Nederlandse of Belgische bankrekening te schrijven? De geldautomaat in Hongarije kan vragen of u het bedrag gewisseld of geconverteerd in euro’s van uw Nederlandse of Belgische bankrekening te schrijven. Doe dit nooit. Laat altijd het geld van de geldautomaat in forinten afschrijven. Dan worden de transactiekosten en wisselkosten van uw bank in Nederland of België gehanteerd. Als u het in forinten laat afschrijven dan worden de hoge en vaak onduidelijke wisselkosten van de Hongaarse geldautomaat gehanteerd en dat kan ruim 20 tot 40,- euro verschillen met uw Nederlandse of Belgische bank.

Tip: Haal altijd zo groot mogelijke bedragen uit de geldautomaat. De Nederlandse en Belgische banken brengen een vast bedrag van een paar euro per geldopname naast de wisselkosten in rekening. Het maakt niet uit hoeveel u dan opneemt, u betaald per keer dat u geld van uw Nederlandse of Belgische euro-rekening haalt door middel van een geldautomaat in Hongarije. Dus kleine bedragen zijn dan relatief duur. Vraag bij uw bank in Nederland of België wat het maximale bedrag is dat u uit de geldautomaten in Hongarije kunt halen. In Hongarije hanteren de banken ook limieten. Bij een betaalautomaat van de OTP kunt u maximaal 100.000 forint (ongeveer 300,- euro) halen, terwijl u bij andere banken 150.000 forint of meer per geldopname. U kunt meerdere malen per dag geld opnemen van geldautomaten, maar de totale hoeveelheid hangt af van de limieten van de Nederlandse of Belgische en de Hongaarse bank. Het belangrijkste is: Hoe meer forinten per geldopname, des te goedkoper het is.

Leuk feitje: De naam forint komt van het woord “florijn”, zoals de Nederlandse gulden vroeger heette. U gaat in heel veel opzichten terug naar de gulden met de Hongaarse forint.

Tips voor als u een huis in Hongarije gaat kopen
Als u een huis gaat kopen in Hongarije, dan hoeft u van tevoren niet altijd geld te wisselen. Veel Hongaren ontvangen graag euro’s omdat ze bijvoorbeeld in West Europa werken.

Bij een banktransactie bij een Hongaarse bank worden transactiekosten en een transactiebelasting in rekening gebracht. Bij grotere geldbedragen, bij bijvoorbeeld het kopen van een huis of een auto, kan een alleen het overschrijven van forinten van de ene Hongaarse bankrekening naar de andere Hongaarse bankrekening honderden euro’s kosten. Dit is één van de redenen dat het kopen van een huis in Hongarije of het kopen van een auto vaak met contant geld gebeurt. Dit is niet vreemd.

Als u bij de onderhandelingen van de prijs van een huis contant geld toont aan Hongaren, kan een prijsonderhandeling heel gunstig voor u uitpakken. Nederlanders en Belgen zijn hier vaak te nuchter voor en het is niet raadzaam om dan veel geld op zak te hebben. De hoofdregel is: In tegenstelling tot Nederland en België is Hongarije wel een veilig land en verder weet niemand dat u op dat moment met veel geld op zak loopt. Verder is een contante betaling van een huis niet vreemd. Betaal nooit contant aan zonder een wettelijk geldig contract. Op onze website (www.eigenhuishongarije.nl) staat meer informatie.