Hongaarse verblijfsvergunning

Let op: Sinds 1 januari 2019 zijn diverse zaken omtrent een emigratie naar Hongarije verandert. Op de meeste websites over Hongarije staan nog de oude procedures vermeld. Deze pagina is en blijft actueel. Het is raadzaam er kennis van te nemen en deze pagina te delen.

Wanneer moet u een verblijfsvergunning regelen?
Als u op vakantie gaat naar Hongarije hoeft u geen verblijfsvergunning aan te vragen. Bij een verblijf langer dan een 3 maanden (90 dagen) achter elkaar, dient u zich te melden bij het immigratiekantoor. U ontvangt als burger van de Europese Unie bij aanmelding direct een levenslange verblijfsvergunning. Op deze pagina beschrijven we hoe dat in zijn werk gaat. In iedere Hongaarse provincie-hoofdstad bevind een vestiging van het immigratiekantoor (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, afgekort: BAH).

Aanvraag starten
Let op: Niet alle vestigingen van de immigratiedienst zijn niet voldoende op de hoogte van de procedure voor EU-burgers. Zij kunnen meer informatie vragen dan noodzakelijk. Ons advies is om ten alle tijden uw reden van immigratie zo eenvoudig mogelijk te houden: “U heeft een huis gekocht in Hongarije om daar enkele jaren te verblijven, omdat Hongarije een mooi land is.” Dus geen vakantie-adres of dat u wil werken in Hongarije.

Benodigdheden
Wanneer u zich wil gaan aanmelden bij het immigratiekantoor, dient u de volgende zaken te kunnen tonen:

  • koopcontract of huurcontract van uw Hongaarse huis;
  • uw bankafschriften van de afgelopen drie maanden;
  • EHIC-pas (Europese zorgverzekeringspas van uw zorgverzekering;
  • geldig paspoort of identiteitskaart;
  • 1.000 forint contant of een bankpas waarmee u 1.000 forint kunt betalen;
  • iets tegen de verveling (met name voor de vestiging Budapest, Budafoki út 60)

Gaat u in Hongarije in loondienst werken, dan dient u een werkgeversverklaring te tonen. Vermeld u dat niet, dan hoeft dat niet.

Een koopcontract krijgt u bij de koop van een huis in Hongarije. U dient bankafschriften van uw bankrekening te tonen, zodat u bewijst een vast maandelijks inkomen te hebben of voldoende vermogen om in Hongarije te kunnen leven. De EHIC-pas is het pasje dat u krijgt van uw Nederlandse zorgverzekering. Op de meeste zorgverzekeringspassen staat op de achterzijde een EHIC vermelding. Dit is voldoende. Belgen hebben geen EHIC-pas, maar dienen een aparte verklaring van de Belgische zorgverzekering mee te nemen, bij voorkeur in het Engels of Duits.

Zo ziet een EHIC-melding op de achterkant van uw zorgverzekeringspas er uit. Is dit u niet bekend of heeft u dit niet, neem dan contact op met uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Voorbereiding
U hoeft geen afspraak te maken om u aan te melden bij het immigratiekantoor. Desondanks is het raadzaam om tevoren te bellen. U weet dan zeker dat het die dag geopend is. Vraag voor de zekerheid nogmaals welke zaken u nodig heeft voor uw ‘registratie in Hongarije als EU-burger’ en het ‘verkrijgen van de adreskaart’. Het kan voorkomen dat een ambtenaar bij specifieke situaties meer informatie van u nodig heeft.

Het Hongaarse woord voor adreskaart is Lakcím-kártya (uitspraak: laktsiem kaartjah). U zult na aanmelding wel een bewijs van uw aanmelding ontvangen, maar de adreskaart ontvangt u pas drie weken later op uw Hongaarse woonadres.

Naar het immigratiekantoor
In het immigratiekantoor zegt u dat u komt voor uw ‘registratie als EU-burger’ en het ‘verkrijgen van de adreskaart. De ambtenaar vraagt naar uw reden voor uw langdurige verblijf in Hongarije. Daarna vult u een formulier in en legitimeert u zich met uw geldige paspoort of ID-kaart. De ambtenaar zal vragen of u een maandelijks inkomen heeft of voldoende vermogen heeft voor langdurig verblijf. Dit dient u aan te tonen met drie maanden bankafschriften. Voor het gemak van de ambtenaar kunt u de geldbedragen op de bankafschriften die uw inkomen of vermogen bewijzen tevoren omcirkelen. Ten slotte controleert de ambtenaar of u een zorgverzekering heeft in Nederland of België. Door het tonen van uw Nederlandse EHIC-pas of een verklaring van uw Belgische zorgverzekering wordt deze vraag beantwoord.

Betalen van het “belastingzegel”
De kosten van de aanmeldingsprocedure zijn 1.000 forint en werd voorheen per “belastingszegel” voldaan. De term belastingzegel ziet u nog terug op diverse documenten, maar het werkelijke zegel is in deze procedure sinds 1 januari 2018 niet meer van toepassing. Het kan op twee manier voldaan worden: Via contante betaling bij het postkantoor of elektronisch op het immigratiekantoor. Doet u de betaling contant, dan ontvangt een betaalkaart van de ambtenaar van het immigratiekantoor. Met deze betaalkaart gaat u naar het postkantoor. Bij het postkantoor geeft u deze betaalkaart en 1.000 forint contant. U ontvangt de helft van de betaalkaart gestempeld terug. Dit is uw betaalbewijs, die u toont aan de medewerker van het immigratiekantoor. Wanneer u dit elektronisch wilt verrichten, dan kan dit op het immigratiekantoor. U gebruikt dan u uw betaalpas van uw Nederlandse of Belgische bank.

Terug bij het immigratiekantoor
Na betaling wordt u verzocht om terug naar de wachtkamer te gaan. In de tussentijd zal de ambtenaar uw aanmelding verwerken. Gezien dit ongeveer een uur in beslag neemt, is dit uw kans om buiten een luchtje te scheppen.

Registratie Certificaat
Ongeveer een uur later wordt u voor een derde maal door de medewerker van het immigratiekantoor geroepen en ontvangt u het ‘Registratie Certificaat’. Het registratie-certificaat is het bewijs dat u zich bij het immigratiekantoor gemeld heeft als EU-burger. Het bewijst dat u onbeperkt in Hongarije mag verblijven. Dit is dus uw Hongaarse verblijfsvergunning.

Registratie Certificaat van het immigratiekantoor.

De belangrijkste immigratiekantoren met adres en telefoonnummer staan hieronder vermeld. Openingstijden variëren.

Hieronder staan de drie vestigingen van het immigratiekantoor in Zuidwest Hongarije: 

Provincie Baranya
Postcode en plaats: 7623 Pécs
Straat: Csend utca 3
Telefoon: +36-72-518-720
Open: Ma. 8:00/18:00, Di. 8:00/16:00, Do. 8:00/16:00, Vr. 7:00/11:30

Provincie Somogy
Postcode en plaats: 7400 Kaposvár
Straat: Széchenyi tér 3
Telefoon: +36-82-502-747
Open: Ma. 9:30/16:30, Wo. 9:30/15:30, Vr. 9:30/12:00

Provincie Tolna
Postcode en plaats: 7100 Szekszárd
Straat: Szent István Tér 23
Telefoon: +36-74-501-163
Open: Di. 12:00/16:30, Do. 9:30/15:30

Hierbij nog enkele andere vestigingen met adres en telefoonnummer.

Hieronder staan de vestigingen van Budapest, provincie Pest (Csemö), Poesta provincie Bács-Kiskun, Bükk provincie Borsod-Abaúj-Zemplén, en de ten noorden van Budapest gelegen provincie Nógrád: 

Provincie Pest / Budapest / Csemö
Postcode en plaats: 1117 Budapest
Straat: Budafoki út 60
Telefoon: +36-1-463-9100

Provincie Bács-Kiskun
Postcode en plaats: 6000 Kecsekemét
Straat: Irinyi utca 17/B
Telefoon: +36-76-481-249

Provincie Borsod-Abaúj-Zemplén
Postcode en plaats: 3526 Miskolc
Straat: Hatvanötösök útja 2
Telefoon: +36-46-501-080

Provincie Nógrád
Postcode en plaats: 2660 Balassagyarmat
Straat: Ady Endre utca 2
Telefoon: +36-35-501-051

Lees voor meer informatie over uw emigratie naar Hongarije de volgende pagina Lakcimkaart.