Vakantiehuis

Vakantiehuis in Hongarije
Nederlanders kiezen steeds meer Hongarije als hun favoriete vakantie-bestemming. Van Boedapest tot Balaton, van Mecsek tot de Valleienstreek, Hongarije heeft voor iedereen verrassend veel te bieden. Van een villa aan het Tiszameer of het Balaton, een luxe appartement of penthouse in Boedapest, of een boerderijtje in de Mecsek, Valleienstreek of het Bükk-gebergte. Particulieren en bedrijven bieden deze te huur en te koop aan voor prijzen die voor vakantie-bestemmingen als Spanje, Portugal en Italië ondenkbaar laag zouden zijn.

Vakantiehuis kopen in Hongarije
Ook Hongarije heeft na 2008 een enorme dip in de vastgoedmarkt meegemaakt. Met name vrijetijds objecten als vakantiehuizen zijn na 2008 enorm in prijs gedaald. Dit heeft niet zo zeer met de internationale creditscrises te maken gehad, maar met een Hongaarse creditcrises. Even een uitleg in het kort: In Hongarije betaald men met de forint. Zwitserland bood spotgoedkope leningen aan in Hongarije in Zwitserse franken. De Hongaren namen massaal een Zwitserse lening, om zo vastgoed en andere zaken aan te kunnen kopen. De forint is daarna in waarde afgenomen, terwijl de Zwitserse frank meer en meer waard werd. Hierdoor konden heel veel Hongaren hun vaste lasten niet meer betalen en werden gedwongen hun huis te verkopen. Dit ging met zulke grote hoeveelheden, dat dit de huizenprijzen deed dalen. Behalve deze Hongaarse creditscrises, speelde ook dat veel Hongaren naar grote plaatsen trokken als Boedapest en Pécs voor werk en ook deze huizen de markt op kwamen. Hierdoor daalde de prijzen op het platteland sneller dan in de steden. In de Hongaarse vakantieplaatsen kwamen geleidelijk ook meer recreatie objecten te koop te staan, omdat ook de rijkeren getroffen werden door de landelijke crises.

Met de aantrekkende economie in Hongarije en de rest van Europa, beginnen de prijzen van vastgoed sinds 2013 weer langzaam te stijgen. Dit is met name in de grotere steden als Boedapest zichtbaar. In de kleinere plaatsen en op het platteland van Hongarije is de situatie aan het stabiliseren. Veel Nederlanders en Belgen zien dit dan ook naar eigen zeggen als een uitgelezen kans om een huis in Hongarije te kopen.