Openbaar Vervoer in Budapest en Hongarije

Met deze pagina helpen wij u op weg met het Hongaarse openbaar vervoer.

Verbeteringen in het openbaar vervoer
Zo is er een nieuwe metrolijn gerealiseerd in Boedapest om de reis per openbaar vervoer naar het vliegveld (Budapest Airport) te vergemakkelijken. Behalve de regelmatige treinverbindingen, zijn er nieuwe shuttle-diensten ontstaan tussen het vliegveld, Zuidwest Hongarije en andere delen van Hongarije.

Hongaarse openbaar vervoer
In Hongarije is het openbaar vervoer goed geregeld. Bussen, treinen en metro’s rijden bijna altijd op tijd en er is vriendelijk personeel om u verder te helpen. In Budapest spreken veel mensen naast Hongaars ook Engels en Duits. Op het platteland kunt u zich prima redden met Duits. In het algemeen zijn Hongaren behulpzame mensen.

Plaats reserveren in de trein
Als u met de trein reist kunt u een plaats reserveren bij de koop van uw kaartje aan het loket. Het reserveren van een plaats kost ongeveer 1 á 2 euro, maar u kunt gegarandeerd de gehele reis blijven zitten waar u zit. Voor gepensioneerden is het reserveren niet gratis.

Direct uw reis plannen door Hongarije
Hierbij geven wij u een overzicht voor handige websites voor het plannen van uw reis met openbaar vervoer door Hongarije. U vind hier bijvoorbeeld reisplanners, tijdschema’s en plattegronden met de verschillende buslijnen en metrolijnen en u kunt zelfs de treinen ‘live’ volgen op een landkaart.

Bussen
Buslijnen en tijdschema’s
(Engelstalig)
Plattegrond busverbindingen

Treinen
Reisplanner trein (Engelstalig)
Reisplanner trein (Duitstalig)
Plattegrond treinverbindingen

Metro en overig
Reisplanner metro (Engelstalig)
Kabelbanen Budapest (Engels, Hongaars)

Bus, trein en metro in Budapest
In Budapest kunt u zich gemakkelijk en voordelig verplaatsen met het openbaar vervoer. Recentelijk zijn er nieuwe buslijnen en metro’s bijgekomen, waardoor het verplaatsen door de Hongaarse hoofdstad nog makkelijker geworden is. Er is een een eenvoudige reisplanner waarmee uw reis per bus, trein, tram, metro en zelfs per toeristenbus, boot of kabelbaan vooraf uit te stippelen is.

Ook zijn er diverse toeristenbussen, waarmee u mee kunt reizen op vertoon van de Budapest Card voor toeristen. Met de zelfde Card kunt u gratis of met korting met openbaar vervoer en krijgt u toegang tot verschillende bezienswaardigheden in de Hongaarse hoofdstad.

Reis van Vliegveld Budapest (Budapest Airport)
Vanaf Budapest Airport (Feryhegy Terminal 2) reist u per lijnbus naar Kőbánya-Kispest. Vandaar kunt u met de metro naar de treinstations, om vervolgens uw reis naar uw bestemming in Hongarije te vervolgen. Er zijn ook diverse bedrijven die een directe shuttle-service aanbieden van het vliegveld naar uw bestemming in Hongarije.

Metro onder Budapest
Overzichtskaart van de Metro van Budapest

Wilt u met makelaar of zonder makelaar in Hongarije een huis kopen? Vergeet deze dan niet te vragen naar de mogelijkheden van openbaar vervoer in de directe omgeving van de te bezichtigen huizen.

Openbaar vervoer voor 65-plussers
Voor gepensioneerden is openbaar vervoer in Hongarije gratis. In Hongarije is de pensioenleeftijd 65 jaar. Na het tonen van paspoort of ID-kaart kunnen 65-plussers gratis meerijden met de bus, trein of metro. Ook zijn er voor talloze andere zaken kortingen of vrijstellingen voor de gepensioneerden. Hongarije is goed voor haar oude beroepsbevolking en loopt met niet over de zwakkeren van de samenleving heen.