Hongaarse adreskaart ontvangen / wijzigen

De Lakcimkaart is een pas waarmee u kunt aantonen waar u in Hongarije woont. Deze ontvangt u automatisch na uw aanmelding bij het immigratiekantoor in Hongarije. U kunt daar alles over lezen op de pagina Verblijfsvergunning.

Waarvoor heb ik een Lakcimkaart nodig?
De Lakcimkaart heeft u nodig voor het regelen van alle formele zaken in Hongarije. Bijvoorbeeld voor aanvragen van een zorgverzekering, het verkrijgen van een belastingnummer, kopen van een auto, starten van een bedrijf, werkelijk alles.

Regels en voorwaarden
Wanneer u in het bezit bent van een Lakcimkaart, zijn er geen regels of voorwaarden aan verbonden om deze te behouden. Als u besluit om Hongarije te verlaten om nooit meer terug te komen, dient u zich af te melden bij de gemeente van uw Hongaarse woonplaats en de kaart in te leveren.

Ontvangen van de Lakcimkaart
Ongeveer drie weken na uw aanmelding bij het immigratiekantoor ontvangt u deze aangetekend op uw woonadres in Hongarije. Zorg ervoor dat u deze pas persoonlijk in ontvangst kunt nemen of iemand machtigt om de pas namens u in ontvangst te nemen.

Lakcím-kártya. De Hongaarse woonadreskaart.

Afwezig bij bezorging van de Lakcimkaart
Bent u niet aanwezig of heeft u niemand gemachtigd dat wordt deze naar het gemeentehuis van uw woonplaats gebracht of teruggestuurd naar Budapest. Als de Lakcimkaart bij het gemeentehuis af te halen is, kunt u die eenvoudig afhalen. Wanneer deze naar Budapest gestuurd is, kunt alleen u op speciaal verzoek de Lakcimkaart nogmaals naar uw woonadres laten sturen. Op de pagina Vraag en Antwoord, Emigreren Hongarije staat hoe dit in zijn werk gaat.

Lakcimkaart verloren
Bent u uw Lakcimkaart kwijt geraakt? Dan kunt u die voor 3.000 forint (10,- euro) opnieuw aanvragen bij de Hongaarse gemeente waar u woont.

Het woonadres op de adreskaart wijzigen
Bent u verhuisd naar een ander woonadres in Hongarije. Ga dan naar het gemeentehuis van uw nieuwe woonplaats en schrijf u daar in. U dient uw oude Lakcimkaart in te leveren en ontvangt uw nieuwe Lakcimkaart met uw nieuwe woonadres ongeveer twee weken later aangetekend op uw nieuwe woonadres. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

De volgende stap van uw emigratie is het regelen van de zorgverzekering in Hongarije. Lees op Zorgverzekering Hongarije hoe dat in zijn werk gaat.