Optie nemen en reserveren

Duurt het nog lang voordat u met ons uw droomhuis kan gaan bezichtigen? Het is mogelijk om een reservering (foglaló) te doen op het huis dat u wil bezichtigen. Bij het nemen van een optie of het doen van een reservering op Hongaars onroerend goed is de Hongaarse wetgeving van toepassing.

  

Reserveren voor bezichtiging
Bij het kopen van een huis in Hongarije is de Hongaarse wetgeving van toepassing. Het reserveren van Hongaars onroerend goed is in de Hongaarse wet geregeld. Een aanbetaling om een huis te reserveren foglaló (reservering) genoemd. Deze aanbetaling wordt schriftelijk vastgelegd onder twee getuigen. Zodra de aanbetaling gedaan is, mogen anderen het object niet meer kopen. Koopt u het huis, dan wordt de aanbetaling verrekend met de uiteindelijke aankoopprijs. Koopt u het huis niet binnen de reserverings-termijn, dan mag de verkoper de aanbetaling houden. Als de verkoper u niet toe laat om het huis te kopen gedurende de reserverings-termijn, dan moet de verkoper de aanbetaling dubbel aan u terug betalen.

  

Hoe gaat reserveren in zijn werk?
Bij het kopen van een huis in Hongarije is een foglaló van 10% gebruikelijk. Wilt u het reserveren voor een bezichtiging, dan kunt u mogelijk een veel lagere foglaló met de verkoper bespreken. Zorg ervoor dat u de afspraken duidelijk op papier zet. Dit kunt u het beste bij een Hongaarse advocaat door middel van een koopcontract of door dit tezamen met twee getuigen op papier te zetten en te ondertekenen. Vermeld daarbij:

  • persoonsgegevens van (potentiële) koper;
  • persoonsgegevens van verkoper;
  • plaats, kadasternummer van vastgoed;
  • de hoogte van de aankoopprijs;
  • de hoogte van de foglaló;
  • vermeld dat de foglaló is op basis van de Hongaarse wetgeving;
  • datum waarop de foglaló komt te vervallen.

Het is uiterst raadzaam om vooraf aan het betalen van de foglaló eerst een (drie-delig) kadaster uittreksel op te laten vragen. Regel dit zelf bij een Hongaarse advocaat of breng een bezoek aan een afdeling van het Hongaarse kadaster (Földhivatal). Veel Hongaarse advocaten spreken naast Hongaars ook Duits of Engels. Controleer daarbij het volgende:

1. Is de contactpersoon aan wie u de foglaló gaat betalen ook daadwerkelijk de eigenaar van het vastgoed in kwestie?
Er zijn veel oplichters die buitenlanders proberen te overtuigen dat zij de eigenaar zijn van een huis, maar dit niet zijn. Ze laten daarbij soms vervalste papieren zien. Als u aan deze personen geld betaald om het vastgoed te reserveren, dan bent u uw geld kwijt. Als u dan vervolgens aangifte doet, zal de rechter zeggen dat u eenvoudig de informatie op had kunnen vragen via een Hongaarse advocaat of het Hongaarse kadaster.

2. Kunt u dit type vastgoed als Nederlander of Belg kopen en op uw naam verkrijgen?
Vroeger kon veel Hongaars vastgoed niet door een Nederlander of Belg op naam verkregen worden. Sinds Mei 2015 is de wetgeving voor Europeanen gelijk getrokken. Desondanks is het verstandig om tevoren te informeren of u het vastgoed kunt kopen. Anders bent u uw foglaló kwijt.

3. Aantal vierkante meters en kadastrale grenzen
Is het vastgoed daadwerkelijk het gene wat men zegt dat het is. Bij twijfel kunt u ook een kadasterplattegrond opvragen via een Hongaarse advocaat of het kadaster. Op de kadasterplattegrond staat de schaal van de kaart vermeld en kunt u bijna op de meter nauwkeurig een beeld krijgen van de ligging en grenzen van het vastgoed.

4. Schulden, claims en andere zaken
Dit is de meest belangrijke reden om tevoren een paar tientjes te spenderen aan kadaster informatie. Er kan namelijk een schuld op het vastgoed staan en deze kan, wanneer u met kwaadwillende partijen te maken heeft op uw naam overgeschreven worden. Soms is het vastgoed onverkoopbaar, omdat de eigenaar in een juridische procedure verwikkeld zit en de rechtbank er een claim op gelegd heeft. Ook is op een kadaster uittreksel te zien of er al een koopprocedure gaande is.

Kortom: u kunt uzelf nog vóór vertrek veel leed en teleurstellingen besparen door tevoren een stukje vooronderzoek te verrichten. Iedere verkoper met goede en gezonde intenties verstrekt u zonder problemen de nodige kadasternummers. Vraag daarbij naar de plaats, het nummer (hrsz.) en of het binnen- of buitengebied (belterület of külterület) is. Deze informatie staat bijvoorbeeld in oude koopcontracten.

Tip: Gun een Hongaarse advocaat een paar tientjes en die legt u dan graag alles uit over de inhoud van een kadaster uittreksel. U hoeft dan geen makelaar in de hand te nemen.