Makelaars in Hongarije

Koophuis Makelaar Hongarije

Makelaar in Hongarije
Bij het kopen van een huis in Hongarije heeft u tegenwoordig geen makelaar meer nodig. Veel informatie is op internet in het Nederlands, Duits of Engels te vinden. Voor het opstellen van het koopcontract zijn er Duitstalige en Engelstalige notarissen/advocaten en er is zelfs een Nederlandstalige advocaat in Budapest. Bij de energiebedrijven en het immigratiekantoor zijn meestal medewerkers te vinden die naast Hongaars ook Duits of Engels spreken. Het enige dat u mogelijk zult ontbreken is correcte informatie, maar daar heeft u deze website voor. (PS: Deel deze website ook met vrienden, familie en op sociale media. De informatie is gratis en door het te delen kunnen we de website nog jaren in de lucht houden.)

Ook al heeft u geen makelaar, toch kan het prettig zijn om een Nederlandstalig aanspreekpunt te hebben bij het zoeken van een huis in Hongarije. We beantwoorden daarom de veelgestelde vraag:
“Weet iemand een betrouwbare makelaar in Hongarije?”

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. U kunt uitgaan van:

 • goede recensies,
 • aanraden van andere Nederlanders in Hongarije,
 • van roddel of laster,
 • kamer van koophandel registratie,
 • hoe lang een makelaar werkzaam is,
 • de hoeveelheid huizen die een makelaar aanbied,
 • kwaliteit en duidelijkheid van foto-presentaties,
 • hoogte van de courtage,
 • hoeveelheid service.

Goede recensies
Een recensie is een ervaring van een klant. Geeft deze veel sterren (een hoge waardering) lees dan altijd het verhaal. Sommige recensies zijn nep of van vrienden. Hoe meer informatie er gegeven wordt, des te meer indruk u kunt krijgen van de correctheid van een makelaar.

Heeft een makelaar nul tot tien mooie recensies, dan zegt dat helemaal niets over de werkwijze en correctheid van deze makelaar. Als een makelaar actief is op sociale media (Facebook) met duizend vrienden en minder dan vijftig goede recensies heeft, dan weten we dat zijn klanten het niet de moeite waard vinden om iets positiefs over deze makelaar te schrijven.

Op aanraden van andere Nederlanders in Hongarije
Stelt u de vraag “wie weet een betrouwbare makelaar?” op bijvoorbeeld Facebook of een Hongarije Forum, dan maakt u veel los. Ruziënde Hollanders buitelen dan over elkaar. De ene adviseert die en de andere adviseert de andere. Een oplettende lezer ziet vaak dezelfde mensen altijd een bepaalde makelaar de lucht in prijzen en andere makelaars afkraken. Dit zegt niets over de genoemde makelaars. Ook worden dit soort vragen gezien als een kans om te lasteren over makelaars. Deze mensen hebben hun informatie vaak van ‘horen zeggen’ en zijn zelf nooit klant geweest. Belangrijk in deze situatie is om naar feiten te vragen:

 • “Hoe weet u dat?”
 • “Is dat werkelijk bewezen?”
 • “Heeft u concrete voorbeelden?”

De Hollanders in Hongarije hebben een hoog ‘blabla-gehalte’ en of men nu positief is of negatief…. altijd bij de feiten blijven. U zult daar een hoop voordeel van krijgen. In plaats van rond te vragen, kunt u beter zelf op onderzoek gaan. Dat bespaart u op velerlei wijze een hoop leed.

Van roddel en laster
Hongarije kent twee soorten makelaars… Makelaars die iets voort brengen en makelaars die afbreken. De makelaars die iets voortbrengen, dragen bij aan allerlei positieve projecten. Ze denken met u mee en hebben het druk. Deze makelaars hebben geen tijd om anderen te lasteren en dwars te zitten. De makelaars die afbreken ziet u aan niets bijdragen, geen sponsoring, hebben tijd om anderen dwars te zitten, ze lasteren, verzamelen volk om zich heen en breken anderen af. In het algemeen gaan er slechte en onbewezen berichten rond van de betere makelaars.

Kamer van Koophandel registratie
Voordat u er ook maar aan denkt om met een makelaar in zee te gaan, controleer dan altijd de Hongaarse Kamer van Koophandel registratie. Als Nederlander zonder kennis van de Hongaarse taal is dat niet makkelijk. Gelukkig zijn er steeds meer informatie-websites die actuele Hongaarse K.v.K. informatie geven in het Nederlands over Hongaarse makelaars. Wilt u zaken een makelaar in Hongarije? Dan moet deze makelaar een Hongaarse K.v.K. registratie (cég-szám) hebben! Wij hebben dit makelaars onderzoek al (deels) voor u gedaan: Makelaars-onderzoek.

Hoe lang een makelaar werkzaam is
Als een makelaar twee tot drie jaar actief is, is het mogelijk om te oordelen of een makelaar succesvol is of niet. Let op: in 2018 zijn diverse makelaars gestopt en hebben hun bedrijf verkocht of weggegeven (Bijvoorbeeld: Toesjee Makelaardij, Droomhuis Hongarije Makelaardij). De bedrijven zelf bestaand al enkele jaren, maar de nieuwe eigenaren hebben bij overname geen enkele makelaarservaring.

De hoeveelheid huizen die een makelaar aanbied
Sommige makelaars hebben een groot huizenaanbod en anderen een klein huizenaanbod. De meeste makelaars willen een groot aanbod hebben om zo succesvol te lijken. Kijk kritisch naar de foto’s en de kwaliteit van de informatie. Er zijn makelaars met een klein aanbod, omdat zij ervoor kiezen om alleen de mooiste en beste huizen aan te bieden.

Kwaliteit en duidelijkheid van foto-reportages
Het kan geen kwaad om alles te bekijken en prijs en kwaliteit kritisch te bekijken. De kwaliteit van de presentatie, zegt alles over de kwaliteit van het huis. Wilt u geld en moeite steken in een goede presentatie als een huis dat niet waard is?

Hoogte van de courtage
Voor de meeste Nederlanders blijft toch de prijs belangrijker dan de kwaliteit. Voor een Hongaarse makelaar is het gebruikelijk om alleen van de verkoper een beloning (honorarium, courtage) te ontvangen. Bij een woning onder de 50.000,- euro is dit 3% tot 5%. Een Nederlandstalige makelaar in Hongarije vraagt meestal van verkoper en koper een betaling (gemiddeld 5% plus 5%). Nu lijkt het dus dat het de koper geld kost en de verkoper geld kost, maar uiteindelijk wordt het allemaal verrekend met de prijs van het huis. Kortom: de koper betaalt onderaan de streep.

De verwachting is dat u als koper via een Nederlandstalige makelaar in Hongarije extra service krijgt zonder extra bijbetaling als u als koper ook nog courtage betaald. Helaas is dat niet altijd waar. Vraag altijd tevoren per e-mail informatie wat de beloning van de makelaar is als u een Hongaars huis koopt via deze makelaar. Ook vragen welke werkzaamheden daarbij inbegrepen is. Als daar geen duidelijk antwoord per e-mail op volgt, dan moet u van verrassingen houden om verder zaken met deze makelaar te doen…

Een makelaar kan ook niet gratis werken. Als een Nederlandstalige makelaar geen beloning vraagt van de koper en alle service gratis verleend, dan moet hij of zij het geld ergens anders mee verdienen. U kunt beter duidelijk weten wat de makelaar kost, dan te denken dat er iets gratis gedaan wordt.

Hoeveelheid service
Als makelaars na de koop van een huis in Hongarije extra service verlenen, dan schrijven zij dat op hun website.

Bijvoorbeeld:

 • elektriciteit, gas en water overschrijven;
 • regelen internet en openen bankrekening;
 • begeleiding verblijfsvergunning en adreskaart;
 • overschrijven kentekenplaat auto.

Een service kan door een makelaar gedaan worden, gratis na de koop van een Hongaars huis via die makelaar of met bijbetaling. Veel makelaars vragen honderden euro’s extra per ding dat geregeld moet worden. Veel informatie is gratis op internet beschikbaar.

Let op: Lees zorgvuldig de teksten op makelaarswebsites ten aanzien van de beloofde service die een makelaardij bied. Is het kosteloos? Is het mogelijk om met bijbetaling de service erbij te kopen? Het is altijd de moeite waard om tevoren een e-mail naar de makelaardij te sturen wat de kosten zijn en wat daarbij inbegrepen is. De reactie van de makelaar moet duidelijk en zonder twijfel zijn.

Verder zijn er makelaars die zeggen levenslange service te geven. Goed lezen en stuur ze tevoren een e-mail met wat daarmee bedoelt wordt. Wat wordt er voor deze service gevraagd? Een makelaar kan nooit oneindig en gratis alles voor u blijven doen. Dat is een droom en vaak duurt deze droom tot u ruzie krijgt met een dergelijke makelaar… U zult nooit over dergelijke misstanden lezen, omdat klanten niet over dergelijke “makelaars” durven te schrijven of spreken.

Hoe begint u zelf uw makelaarsonderzoek?
Controleer als eerste of een makelaar of makelaarsbedrijf een Hongaarse Kamer van Koophandel registratie heeft. De makelaar of het bedrijf dienen ingeschreven te zijn bij de Hongaarse K.v.K. in Hongarije. Nu is iemand die in Hongarije actief is, verplicht om de nodige gegevens openbaar te geven.

Op de website van een makelaar of makelaardij dienen de volgende zaken vermeld te staan:

 • Officiële bedrijfsnaam of de naam waaronder een makelaar geregistreerd is,
 • Kamer van Koophandel nummer (cég-szám of cégjegyszám),
 • Belastingnummer (ádoszám)
 • Makelaarsdiploma, minimaal het diploma-nummer maar een scan van het diploma is gebruikelijk,
 • Registratie-nummer van de makelaarsvergunning,
 • De provincie of provincie-hoofdstad waar de makelaarsvergunning geregistreerd staat.

Ontbreken deze gegevens, dan kunt u de makelaardij een e-mail sturen met het verzoek om deze informatie. Worden niet al deze punten beantwoord, dan weet u gelijk dat u met een illegale makelaar te maken heeft. Wanneer u daarmee zaken doet, bent u juridisch niet ingedekt. En als deze mensen al liegen door te zeggen makelaar te zijn, hoe betrouwbaar zijn ze dan in zaken?!?

Controle en straffen voor illegale makelaars
Omdat er in Hongarije weinig of geen controle plaats vind en de straf voor het runnen van een illegale makelaardij minimaal is, zijn er heel veel illegale Nederlandstalige makelaars in Hongarije actief. Ruim 50% heeft geen geldige Kamer van Koophandel registratie en ruim 90% van alle Nederlandstalige makelaars beschikt niet over een officiële makelaarsvergunning. De enige straf die een illegale makelaar krijgt, is dat hij een verbod ontvangt om verdere makelaarsactiviteiten te verrichten. Nu is dat al verboden zonder makelaarsvergunning, dus in feite staat er geen straf op.

Helaas zijn er wel consequenties voor hen die zaken doen met illegale makelaars. Koopt u een huis in Hongarije met een illegale makelaar zonder makelaarsvergunning, dan bent u niet juridisch ingedekt. Wordt u opgelicht door een illegale makelaar of krijgt u op een andere manier ruzie, dan zullen de politie en rechter tegen u zeggen: “U had tevoren alles kunnen controleren.” Kortom: goede informatie vooraf is noodzakelijk.

Hongaars huis kopen zonder makelaar
Het vinden van een goede makelaar in Hongarije, zeker als het om een Nederlandstalige gaat, is erg moeilijk. De meeste Nederlanders kopen hun Hongaarse huis dan ook zonder makelaar. U kunt beter uw tijd investeren in het lezen van gratis informatie op het internet en dan zelf alles kunnen regelen, in plaats van dat u dit door een makelaar laat doen. Dan hoeft die persoon ook niets van uw persoonlijke situatie af te weten en spaart u ook nog duizenden euro’s, zo niet tienduizenden euro’s, uit. Veel Hongaren spreken naast Hongaars ook Duits en sommigen spreken Engels. Voor informatie over emigratie naar Hongarije, kunt u tegenwoordig ook veel in het Nederlands vinden op internet of in het Engels op www.bmbah.hu (Immigratie en Nationalisatie kantoor).

  

Maak uw keuze uit de volgende opties (door erop te klikken) om verder te lezen: