Huis kopen

Huis kopen Hongarije

Huis kopen in Hongarije
Hoe gaat het kopen van een huis in Hongarije in zijn werk? Op Eigen Huis Hongarije staat alle informatie over hoe de koop van een huis in Hongarije in zijn werk gaat. U heeft geen makelaar nodig om een huis te kopen in Hongarije.

Voordat u een Hongaars huis koopt dient u eerst een kadastercontrole uit te laten voeren. Koop geen Hongaars vastgoed voordat u zeker weet:

  • of de contactpersoon de eigenaar is;
  • of er schulden op het onroerend goed geregistreerd zijn;
  • of er claims door de rechtbank op het onroerend goed zijn.

Iedere advocaat in Hongarije kan voor u een kadaster controle uitvoeren. Hiervoor heeft u een kadasternummer van het betreffende vastgoed nodig. Het opvragen van gegevens bij het kadaster is niet kosteloos, want het kadaster brengt daar kosten voor in rekening.

Als u uw droomhuis in Hongarije gevonden heeft, dan maakt u samen met de huiseigenaar een afspraak bij een Hongaarse advocaat. De advocaat stelt het koopcontract op en is verantwoordelijk voor de transactie. Wanneer u of huiseigenaar niet naar Hongarije kunnen komen, dan kunt u de koop ook bij het Hongaarse consulaat in Nederland of België regelen.

Koopcontract
Als u uw droomhuis in Hongarije gevonden heeft, dan maakt u samen met de huiseigenaar een afspraak bij een Hongaarse advocaat. De advocaat stelt het koopcontract op en is verantwoordelijk voor de transactie. Wanneer u of huiseigenaar niet naar Hongarije kunnen komen, dan kunt u de koop ook bij het Hongaarse consulaat in Nederland of België regelen.

Voordat u het koopcontract ondertekend, dan is het raadzaam de zelfde dag het huis geïnspecteerd te hebben.

De advocaat stelt samen met de koper en verkoper het koopcontract op. Veel advocaten in Hongarije spreken naast Hongaars ook Duits of Engels. Er zijn ook Nederlandstalige advocaten, maar die zijn veel duurder. Het is dan goedkoper om een tolk in te huren. Vraag te voren aan de advocaat wat deze vraagt voor zijn diensten. Ze zijn veel goedkoper dan in Nederland of België, maar de tarieven lopen sterk uiteen.

Na het opstellen van het koopcontract, dient het koopcontract in een voor u begrijpelijke taal voorgelezen aan de koper en verkoper. In het koopcontract staan bijvoorbeeld:

  • identiteit van de koper,
  • identiteit van de verkoper,
  • beschrijving van het vastgoed,
  • hoogte van de koopsom en de wijze van betaling,
  • datum van de overdracht,
  • en aanvullende afspraken ten aanzien van de koop.

Wanneer u en de verkoper akkoord zijn, wordt het koopcontract ondertekend.

  

Betaling van de koopsom
In het koopcontract staan de afspraken ten aanzien van de te betalen aankoopprijs. In principe is alles mogelijk. De meest gebruikelijke wijze is dat de koper direct na ondertekening van het koopcontract een aanbetaling van 10% tot 20% van de koopsom op het vastgoed doet. Vlak voor de overdracht wordt het resterende geldbedrag van de koopsom voldaan. Dit wordt bijvoorbeeld afgesproken wanneer een Nederlandse of Belgische koper niet direct de gehele koopsom bij de advocaat kan betalen of wanneer de verkoper vooraf aan de overdracht de woning leeg moet opleveren.

Wetgeving omtrent de aanbetaling
Deze aanbetaling van 10% tot 20% wordt in het Hongaars “foglaló” genoemd, wat zoiets als “reservering” betekend. Hiermee legt u een claim op het huis dat u wil kopen. Mocht de koper van de koop afzien na betaling van de foglaló, dan is deze de aanbetaling kwijt. Als de verkoper na betaling van de foglaló van de koop af wil zien, dan dient deze de koper de aanbetaling dubbel terug te betalen.

De betaling van de koopsom kan op velerlei wijzen plaats vinden. Voor de Hongaar is het niet vreemd wanneer de betaling van de koopsom in het geheel of gedeeltelijk contant plaats vind. Dit gebeurt gewoon op het kantoor van de advocaat. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een betaling in het geheel of gedeeltelijk per bankoverschrijving plaats vind. Als u speciale wensen heeft ten aanzien van de betaling of het ontvangen van de koopsom, vernemen we dat graag, zodat wij dit ruim te voren met de andere partij kunnen overleggen.

Overdracht van het onroerend goed
Na de betaling van de gehele koopsom, wordt het vastgoed op naam van de nieuwe eigenaar overgeschreven. U mag zich de trotse eigenaar van uw huis in Hongarije noemen. Het duurt gemiddeld één maand voordat het Hongaarse kadaster deze wijziging heeft doorgevoerd.  Samen met onze makelaar worden de elektriciteit, gas, water en vuilnisdienst op uw naam overgeschreven. Ongeveer drie tot zes maanden na aankoop, ontvangt u bericht van de Hongaarse overheid voor het betalen van de overdrachtsbelasting. De hoogte van de overdrachtsbelasting is in bijna alle gevallen gelijk aan 4% van het aankoopbedrag zoals dat in het koopcontract beschreven staat.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Kijk op onze website voor ons actuele huizenaanbod in Hongarije. Mocht u vragen hebben over het kopen van een Hongaars huis, neem dan contact op met de huiseigenaren of neem de tijd om deze website te lezen. Er staat ruim voldoende informatie op deze website om zonder makelaar een huis in Hongarije te kunnen kopen.

Maak uw keuze uit de volgende opties (door erop te klikken) om verder te lezen: