Huis kopen

Huis kopen Hongarije

Huis kopen in Hongarije
Hoe gaat het kopen van een huis in Hongarije in zijn werk? Uw zoektocht begint op het internet of na een vrijblijvend kennismakingsgesprek per telefoon met onze makelaar in Hongarije. Bij de koop daarvan kunnen wij u in het geheel of gedeeltelijk begeleiden. We beschrijven nu stap voor stap hoe de koop van een Hongaars huis verloopt.

Kadaster-controle
Als u de Hongaarse taal spreekt en de weg in Hongarije kent, zult u geen begeleiding nodig hebben. Wel raden wij u aan ten alle tijden aan om vooraf aan een eventuele koop een kadaster-controle te laten uitvoeren. Immers, niet iedereen heeft even goede intenties en u kunt uw geld immers maar één keer uitgeven.

Door het uitvoeren van een kadaster-controle weet u zeker:

 • dat er geen beslag op het vastgoed is gelegd of gelegd gaat worden door banken of overheidsinstellingen,
 • dat er geen schulden op het vastgoed zijn,
 • dat u zaken doet met de werkelijke eigenaar van het onroerend goed,
 • het onroerend goed door u gekocht kan worden en op uw naam verkregen kan worden,
 • er geen partijen zijn die de koop op welke wijze dan ook kunnen belemmeren.

Alle vastgoed die in ons Hongaarse huizenaanbod opgenomen zijn en op deze website getoond worden, zijn vooraf door onze advocaat gecontroleerd.

De koop van Hongaars onroerend goed
U heeft uw droomhuis in Hongarije via internet gevonden. Ook al zijn de foto’s mooi gemaakt en staat er veel informatie bij, toch raden wij aan de woning vooraf aan de koop te bezichtigen. Soms wekt het huis op internet een andere indruk dan de werkelijke situatie. Onze makelaar kan samen met u een afspraak maken met de eigenaar van het huis om deze samen met u te bezichtigen. U kunt er ook voor kiezen de woning alleen te bezichtigen. Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt en alles zo gaat zoals u dat wil. Wij zijn als vastgoed adviesbureau werkzaam in heel Hongarije. Mochten wij niet zelf u bij een eventuele bezichtiging kunnen begeleiden, dan zal één van onze vertrouwde partner-makelaars dit doen. Deze kan u meer over het vastgoed vertellen en wijzen op eventuele gebreken.

Voorlopige koopovereenkomst
Mocht u besluiten uw droomhuis te kopen, dan zullen wij u gedurende het hele koop-proces stap voor stap informeren over de stand van zaken en adviseren bij iedere vervolgstap. Samen met u leggen wij onze gezamenlijke afspraken vast ten aanzien van de koop in een voorlopige koopovereenkomst. Graag weten wij vooraf aan het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst wat uw wensen en mogelijkheden zijn ten aanzien van de koop. In de voorlopige koopovereenkomst staat onder andere:

 • de bemiddelde aankoopprijs,
 • de wijze en momenten van betaling,
 • afspraken ten aanzien van de overdracht,
 • een overzicht van de bedragen die bij de koop gemoeid zijn,
 • en onze verplichtingen naar u.

Op die manier weet u altijd precies waar u aan toe bent. Uiteraard houden wij u op de hoogte van iedere stap gedurende de koop-procedure.

Koopcontract
Na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst wordt er met u en de verkoper een afspraak gemaakt bij de advocaat voor het opstellen van het koopcontract. Het is mogelijk om vlak voor deze afspraak de woning nogmaals te bekijken, te inspecteren en foto’s te maken. Vooraf aan deze afspraak zullen we aanvangen de gegevens die nodig zijn voor het opstellen van het koopcontract te verzamelen. Een eigenaardigheid van Hongarije is dat men vraagt naar de naam van uw moeder als zijnde één van uw persoonsgegevens. Dit zal gedurende uw hele leven in Hongarije gevraagd worden bij alle formaliteiten, zoals de koop van een huis, koop van een auto, immigratie, enzovoort.

De advocaat stelt samen met de koper en verkoper het koopcontract op. Gedurende het opstellen en ondertekenen is altijd één van onze medewerkers aanwezig voor eventuele vertaling of toelichting. Wij werken alleen samen met advocaten die naast het Hongaars ook het Duits of Engels machtig zijn, maar mocht u alleen Nederlandstalig zijn, dan is onze medewerker daar om u alles uit te leggen.

Na het opstellen van het koopcontract, wordt het koopcontract in een voor u begrijpelijke taal voorgelezen aan de koper en verkoper. Als u vragen heeft kunt u deze stellen. Wij vinden het belangrijk dat u precies weet wat er in het koopcontract geschreven is. Behalve een mondelinge vertaling, ontvangt u ook een schriftelijke vertaling in een taal die u begrijpt. In het koopcontract staan bijvoorbeeld:

 • identiteit van de koper,
 • identiteit van de verkoper,
 • beschrijving van het vastgoed,
 • hoogte van de koopsom en de wijze van betaling,
 • datum van de overdracht,
 • en aanvullende afspraken ten aanzien van de koop.

Wanneer u en de verkoper akkoord zijn, wordt het koopcontract ondertekend.

Betaling van de koopsom
In het koopcontract staan de afspraken ten aanzien van de te betalen aankoopprijs. In principe is alles mogelijk. De meest gebruikelijke wijze is dat de koper direct na ondertekening van het koopcontract een aanbetaling van 20% van de totale koopsom op het vastgoed doet. Deze aanbetaling wordt door de advocaat in het kadaster vastgelegd. Vlak voor de overdracht wordt de resterende 80% betaald. Dit wordt bijvoorbeeld afgesproken wanneer een Nederlandse of Belgische koper niet de gehele koopsom bij de advocaat kan betalen of wanneer de verkoper vooraf aan de overdracht de woning moet opruimen. Deze aanbetaling van 10% tot 20% wordt in het Hongaars “foglaló” genoemd, wat “reservering” betekend. Hiermee legt u een claim op het huis dat u wil kopen. Mocht de koper van de koop afzien na betaling van de foglaló, dan is deze de aanbetaling kwijt. Als de verkoper na betaling van de foglaló van de koop af wil zien, dan dient deze de koper de aanbetaling dubbel terug te betalen. Het komt dan ook niet vaak voor dat een koper of verkoper na het doen van de aanbetaling van de koop af wil zien.

De betaling van de koopsom kan op velerlei wijzen plaats vinden. Voor de Hongaar is het niet vreemd wanneer de betaling van de koopsom in zijn geheel of gedeeltelijk contant plaats vind. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om de betaling in zijn geheel of gedeeltelijk per bankoverschrijving te laten plaats vinden. Als u speciale wensen heeft ten aanzien van de betaling of het ontvangen van de koopsom, vernemen we dat graag, zodat wij dit ruim te voren met de andere partij kunnen overleggen.

Overdracht van het onroerend goed
Na de betaling van de gehele koopsom, wordt het vastgoed op naam van de nieuwe eigenaar overgeschreven. Het duurt gemiddeld één maand voordat het Hongaarse kadaster deze wijziging heeft doorgevoerd. Wanneer het zo afgesproken is, kunt u direct na het betalen van de koopsom het vastgoed in gebruik gaan nemen. U mag zich de trotse eigenaar van uw huis in Hongarije noemen. Samen met onze vastgoed adviseur worden de elektriciteit, gas en water op uw naam overgeschreven. Ongeveer drie tot zes maanden na aankoop, ontvangt u bericht van de Hongaarse overheid voor het betalen van de overdrachtsbelasting. De hoogte van de overdrachtsbelasting is in bijna alle gevallen gelijk aan 4% van het aankoopbedrag zoals dat in het koopcontract vermeld staat. Tot en met het voldoen van de overdrachtsbelasting ontvangt u van ons aankoop-begeleiding.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Kijk op onze website voor ons actuele huizenaanbod in Hongarije. Mocht u vragen hebben over het kopen van een Hongaars huis, neem dan contact op met onze makelaar van onze makelaardij in Hongarije. Deze helpt u graag verder.

Neem voor meer informatie contact op met Eigen Huis Hongarije Makelaardij.

Maak uw keuze uit de volgende opties (door erop te klikken) om verder te lezen:

Of neem vrijblijvend contact met ons op:

E-mail   info@eigenhuishongarije.nl
Hongaars telefoonnummer   +36-20-961-66-46 (Nederlandstalig)
Nederlands telefoonnummer   06-555-888-69 (of buiten Nederland: 0031-6-555-888-69)