Hongaarse taal

Beginners cursus Hongaars
Voor wie op vakantie gaat naar Hongarije gaat is het leuk om een paar woordjes Hongaars te kunnen spreken. Zoals iedere taal heeft het Hongaars een alfabet. De letters zijn bijna het zelfde als de letters uit ons alfabet, alleen zijn de klanken van de letters een beetje anders. Voor wie goed door de Hongaren begrepen wil worden, leert eerst de klanken die bij de letters van het Hongaarse alfabet horen. Daarna is het leren van woordjes vele malen gemakkelijker.

Als leren leuk is, gaat alles makkelijker. Er zijn tegenwoordig hele leuke en gratis cursusmaterialen op internet te vinden. Enkele voorbeelden hiervan is het beginnersboekje van Single Serving, waarbij je zelf je eigen cursusboekje in elkaar kan zetten. Wil je meer oefenen op de uitspraak van de Hongaarse taal? Dan is de cursus van Goethe Verlag, ook bekend als Book2, een aanrader. Het eerste gedeelte van de cursus is helemaal gratis en alle geluidsbestanden van de cursus zijn gratis te downloaden. Om de gehele cursus te kunnen doen, betaald u enkele euro’s per jaar. Het voordeel van Goethe Verlag is dat het een vaste leermethode aanhoud voor alle bij Book2 beschikbare talen. Het Hongaars is dus te leren vanuit bijna alle talen en andersom. Ze hebben ook een leuke app voor op de tablet, met spelletjes, geheugentrainers en woordoefeningen.

Cursus Hongaars  

Verder Hongaars leren
Wie het alfabet geleerd heeft, na een tijdje eten en drinken in restaurants en de weg kan vragen, wil daarna verder leren. Voor wie graag les krijgt van echte vakdocenten, kan Hongaars leren op de Hongaarse School van Edwin van Schie. De Hongaarse School is met name populair bij Nederlanders die besloten hebben om naar Hongarije te emigreren. Edwin van Schie is naast docent van de Hongaarse School ook redacteur van het Hongaars-Nederlandse magazine Most Magyarul en betrokken bij de verspreiding van cultuurgoed uit Hongarije.

hongarije-hongaars  hongaars-leren

De oude Rovás taal
Leestekens en de correcte uitspraak daarvan zijn noodzakelijk om in het Hongaars begrepen te worden. Als Nederlander en Belg zult u denken, dat het ontbreken van een leesteken boven één letter niet veel zal uitmaken. Juist de leestekens boven de letters bepalen hoe een letter uitgesproken wordt. Een leesteken kan de betekenis van een woord compleet veranderen. Dit komt omdat het Hongaarse alfabet, dat nu veel lijkt op ons alfabet, afstamt van het Rovás. Het Rovás is een oud Runen schrift, dat we tegenwoordig Oud Hongaars noemen. De oorsprong en de leeftijd van de oude taal is nog steeds niet achterhaald, al beweren de meeste wetenschappers dat de taal een Aziatische oorsprong heeft.

Tegenwoordig leeft het gebruik van de oude taal weer op. De Hongaar die trots op zijn land en haar oorsprong is, gebruikt de taal als onderdeel van zijn identiteit. Wie met de auto door Hongarije rijdt, zal naast de verschillende plaatsnaamborden ook plaatsnaamborden in het Rovás zien. Sommige Hongaren schrijven hun handtekening in Rovás of laten zich tatoeëren in de oude Hongaarse taal. Rovás is onderdeel van de Hongaarse identiteit. Er worden nu nog steeds docenten opgeleid om de taal door te geven aan een volgende generatie, dus wie geïnteresseerd is kan naast het Hongaars ook Oud Hongaars leren.

Hongarije ontdekken
Nieuwsgierig naar wat Hongarije voor u te bieden heeft? Lees dan de pagina: Ongekend… Hongarije!