De Trek van Oost naar West

29 JANUARI 2016 – Is het kopen van een huis in Hongarije een goede investering? Met name in Budapest, rond het Tiszameer, ten westen van Balaton en rondom de steden is een stijging in de prijzen van vastgoed zichtbaar. De kleinere plaatsen blijven vooralsnog achter. Dit biedt de gelegenheid om te investeren in vastgoed in de omliggende plaatsen.

Proloog
In de periode 2008 – 2013 zijn prijzen van vastgoed in Hongarije gedaald. Eén van de belangrijkse oorzaken hiervoor was de mogelijkheid voor Hongaren om goedkoop geld te kunnen lenen in andere valuta. Daar werd in die tijd veel reclame voor gemaakt en de Hongaren hebben daar dan ook massaal gebruik van gemaakt. Geleidelijk werd de forint minder waard en de geleende valuta meer, waardoor het afbetaling van die lening in andere valuta steeds duurder werd. Er waren steeds meer forinten nodig, om de lening in andere valuta te kunnen blijven betalen. Hierdoor werden de leningen voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Dit leidde ertoe dat steeds meer Hongaren gedwongen werden hun huis te verkopen. Het resultaat was dat er gigantisch veel huizen werden aangeboden, waar veel te weinig kopers voor waren.

“Wij konden in 2014 een huis kopen voor 10.000,- euro.
Wij moesten er wel alles aan verbouwen, maar in België was dit droomhuis ondenkbaar….”
– Belgisch echtpaar in Hongarije

De waarde van vastgoed daalde met tientallen procenten. Hier hebben veel Nederlanders en Belgen de afgelopen jaren van geprofiteerd door na 2008 een huis te kopen in Hongarije. Inmiddels heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán wetten in het leven geroepen die de banken verplicht hebben de leningen in andere valuta om te zetten in leningen in forinten. Hierdoor is de waarde van vastgoed gestabiliseerd. Recentelijk is er na de stabilisatie een stijging waarneembaar. Samen met de verwachting van een eventuele toetreding van Hongarije tot de euro zal de waarde van vastgoed snel gaan stijgen. Het kopen van een huis in Hongarije is op deze manier niet alleen betaalbaar, maar ook een goede investering.

  

Hongarije als nieuw thuisland voor West Europesen
Hongarije is door de verdere ontwikkelingen in Europa, een veilig toevluchtsoord geworden voor de Belg en Nederlander. Voor steeds meer gepensioneerden is hun West Europese vaderland onbetaalbaar geworden en verandert geleidelijk het karakter van het leven in “overleven”. Steeds meer zien dan ook geen heil meer in eigen land en vertrekken daarom naar Oost Europa, waar alles nog betaalbaar is. Overigens zijn er door de arbeidsmigratie van Oost naar West genoeg kansen aan het ontstaan voor jonge ondernemers. Daarmee is er een interessante trend ingezet voor de komende jaren, waarbij Nederlanders en Belgen het als een aantrekkelijk woonland zien.

“Hier kan ik als ik boodschappen doe een kop koffie drinken met een gebakje erbij,
zonder te hoeven nadenken over mijn portemonnee…”
– een Nederlander in Hongarije

Met de toenemende trek van gepensioneerden naar de Oost Europese landen als Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije, wordt Hongarije steeds interessanter voor investeerders gericht op de babyboom-generatie. Nieuwe wooncentra voor bejaarden op het Hongaarse platteland met betaalbare zorg maar ook adults-only vakanties zijn fenomenen passend bij deze trend. Ook de kleine ondernemer ziet kansen door de aankoop van huizen en boerderijen op het Hongaarse platteland van Zuidwest Hongarije, waar momenteel de Bed and Breakfast’s en mini-campings in trek zijn. Behalve het aantrekkelijke belastingklimaat voor gepensioneerden uit Nederland en België, zijn de gunstige levensstandaard, de vriendelijke bevolking en het momenteel zeer betaalbare vastgoed redenen om Hongarije tot woonland te verkiezen boven de andere landen.