Uitschrijven NL/BE

Hoeveel tijd mag ik als Nederlander of Belg maximaal in Hongarije verblijven?

Zonder verblijfsvergunning mag u maximaal drie maanden in Hongarije verblijven. Met verblijfsvergunning mag u zolang de verblijfsvergunning geldig is in Hongarije verblijven. De verblijfsvergunning voor Nederlanders en Belgen is oneindig lang geldig. Als u een huis in Hongarije heeft, kunt u zonder problemen een Hongaarse verblijfsvergunning krijgen.

Hoe krijg ik als Nederlander of Belg een Hongaarse verblijfsvergunning?

Nederland, België en Hongarije zijn lid van de Europese Unie. In iedere provincie hoofdstad bevind een kantoor van de Hongaarse immigratiedienst. De ambtenaar zal u een aantal documenten vragen, waarna u de zelfde dag nog als EU-burger in Hongarije wordt geregistreerd. Deze procedure neemt afhankelijk van de drukte op het kantoor gemiddeld minder dan een uur in beslag.

Heeft het verkrijgen van een verblijfsvergunning en een officiële adreskaart (lakcím-kártya) nog gevolgen voor mijn inschrijving in het Basisregistratie Personen in Nederland of het bevolkingsregister in België?

De registratie in Hongarije als EU-burger heeft geen directe gevolgen voor uw inschrijving in de registers in Nederland of België. De regel in Nederland en België is dat wanneer men zich in de ene plaats inschrijft, zich bij de andere plaats moet laten uitschrijven. Deze regel is met het oog op fraude. Belangrijker voor Nederland en België is de hoofdverblijfplaats. Zolang u kunt blijven aantonen dat u voor het grootste gedeelte van het jaar in Nederland of België woont, hoeft u zich daar niet te laten uitschrijven. Heeft u een vakantiehuis of gaat u voor langere tijd op vakantie in Hongarije, dan kunt u gewoon in Nederland of België ingeschreven blijven.

Wanneer moet ik mij uit laten schrijven bij de Basisregistratie Personen in Nederland of het bevolkingsregister in België?

Als u in Hongarije gaat wonen, werken en er het grootste gedeelte van het jaar woont of verblijft, moet u zich uitschrijven bij uw gemeente in Nederland of België.

De Nederlandse wet schrijft voor dat wanneer u minder dan vier maanden per jaar in Nederland verblijft, u zich dient te laten uitschrijven.

De Belgische wet is minder duidelijk. Wanneer uw vestiging als Belg in Hongarije nog niet zeker is, maar wel ingeschreven wil blijven in de Belgische bevolkingsregisters, kunt u zich inschrijven als “tijdelijk afwezige”. Dit dient u vooraf aan uw vertrek naar Hongarije aan uw gemeente in België bekend te maken. De tijdsduur waarmee u als “tijdelijk afwezige” bij de gemeente in België ingeschreven mag staan is maximaal één jaar. Dit kan bijvoorbeeld omdat u voor uw werk, studie of een bepaalde missie in Hongarije bent. De status van “tijdelijke afwezigheid” kan ook voor toerisme of als u voor lange tijd, maar minder dan één jaar bij verblijft op uw vakantie-adres.

De Nederlandse en Belgische overheid uit van een verblijfplaats waar de hoofdactiviteiten van iemand plaats vinden. Dus waar men woont, in de omgeving werkt of naar school gaat. Wanneer deze hoofdverblijfplaats zich verplaatst, dient men zich uit die gemeente te laten uitschrijven en in laten schrijven in de andere gemeente. Wanneer een Nederlander of Belg zijn hoofdactiviteiten naar Hongarije verplaatst, dan dient deze zich bij de gemeente in Nederland of België uit te laten schrijven. Men kan er daarnaast vervolgens voor kiezen om zich bij het consulaat van zijn land in Budapest in te laten schrijven.

Wat is het verschil tussen mijn registratie bij het consulaat in Budapest en mijn registratie als EU-burger bij de Hongaarse immigratiedienst?

Beide inschrijvingen staan in het geheel los van elkaar en doet u om verschillende redenen. Beide inschrijvingen zijn niet verplicht, maar maken uw leven in Hongarije een stuk eenvoudiger.

De inschrijving bij het consulaat is een andere inschrijving dan de inschrijving van u als EU-burger in Hongarije. De inschrijving bij het consulaat in Budapest is voor uw relatie met Nederland of België. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld eenvoudiger paspoorten en attesten aanvragen of deelnemen aan landelijke verkiezingen van Nederland of België.

De inschrijving als EU-burger in Hongarije, is iets tussen u en Hongarije. Met deze registratie ontvangt u als EU-burger een verblijfsvergunning waarmee u oneindig lang in Hongarije kunt verblijven. Zonder verblijfsvergunning kunt u maximaal drie maanden achtereen in Hongarije verblijven. Na de registratie als EU-burger, ontvangt u ook een officiële adreskaart (lakcím-kartya). Met uw verblijfsvergunning en adreskaart regelt u allerlei zaken, zoals het inschrijven bij het Hongaarse ziekenfonds, verkrijgen van een belastingnummer en bijvoorbeeld het overschrijven van uw auto op Hongaarse kentekenplaat.

Waar haal ik een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs als ik in Hongarije woon?

Nederlanders en Belgen kunnen zich inschrijven bij het Nederlandse of Belgische consulaat in Budapest. Na inschrijving kunt u daar paspoorten, ID-kaarten, rijbewijzen en dergelijke aanvragen.

Nederlanders kunnen ook in Nederland bij enkele grensgemeenten paspoorten, ID-kaarten of rijbewijzen aanvragen of vernieuwen.