Huis kopen Hongarije

Overweegt u om een huis te kopen in Hongarije? Onze vastgoed adviseur en onze makelaar in Hongarije ontvangen regelmatig vragen over het kopen van een Hongaars huis.

Lees voor specifieke vragen de pagina’s:

Op deze pagina beantwoorden we de vragen:

Mocht u na het lezen nog vragen hebben, stel deze dan gerust. We helpen u graag verder.

Is het kopen van een huis in Hongarije moeilijk?
Nee, mits u de taal spreekt en de weg kent is het kopen van huis in Hongarije niet gecompliceerd. De verhalen zoals we die kennen bij het kopen van een huis in Frankrijk, of de dubbel-kopen zoals we die kennen uit Spanje zijn, kennen we niet in Hongarije, zolang u het vastgoed op normale wijze aankoop. Er zijn geen valkuilen bij het kopen van een huis in Hongarije? Om nu geheel ongeïnformeerd een huis te kopen in Hongarije raden wij uiteraard af, omdat niet iedereen die u tegen zult komen goede bedoelingen met u heeft. De meeste klanten die wij uit de problemen helpen, hebben ongeïnformeerd aangekocht van een “vriendelijke Nederlander”, “aardige Belg” en “behulpzame Hongaar” of die nog een huis voor hen had en wel wilde helpen. Deze mensen zijn dan veel geld kwijt. Het was goedkoper geweest wanneer een advocaat of adviesbureau onderzocht had wie de werkelijke eigenaar van het vastgoed was. Ook komt het te veel voor dat men een huis denkt te kopen met juridische constructies die helemaal niet bestaan, zoals bijvoorbeeld huurkoop in Hongarije. Dan bent u uw geld kwijt en heeft geen enkel recht. De meeste informatie is gratis verkrijgbaar en kundige begeleiding is het geld waard als u de weg niet kent of de Hongaarse taal niet machtig bent. Wilt u een huis kopen via een makelaar? In Hongarije is makelaardij een beschermd beroep. Een makelaardij dient een makelaars-diploma te kunnen tonen. Een persoon of bedrijf zonder diploma mag geen makelaars-activiteiten. In Hongarije is ook het afnemen van diensten van dergelijke partijen strafbaar.

Wij vragen 15,- euro voor het uitvoeren van een controle bij het Hongaarse Kadaster. Daarbij ontvangt u een kopie van het kadaster-uittreksel met een Nederlandstalige toelichting. Ook als u uw huis via een makelaar koopt, is het verstandig het vastgoed vooraf te laten controleren, zodat u niet teleurgesteld wordt wanneer blijkt dat het huis niet door u gekocht zou kunnen worden, omdat deze makelaar geen controle vooraf heeft uitgevoerd. Dit komt vaker voor dan wij zouden willen.

Uiteraard kunt u ook gedurende het gehele koopproces door ons begeleidt worden. Dit kan ook bij vastgoed dat niet in ons huizenaanbod staat. U ontvangt dan Nederlandstalige begeleiding, met een vertaling van het koopcontract in een taal die u begrijpt en we helpen u bij het overschrijven van elektra, gas en water. Mocht u dat wensen kunnen wij u helpen bij het openen van een Hongaarse bankrekening (particulier en zakelijk), afsluiten van een woonverzekering, bieden van emigratie-begeleiding en het overschrijven van uw auto op Hongaars kenteken.

 

Zijn er valkuilen bij het kopen van Hongaars vastgoed?
Onder normale omstandigheden zijn er geen valkuilen bij de koop van een huis in Hongarije, mits de koop van een Hongaars huis op normale wijze verloopt. De normale gang van zaken in Hongarije is dat het koopcontract door een advocaat opgesteld en bekrachtigd wordt. Er dient vooraf gecontroleerd te zijn dat de verkoper ook werkelijk de eigenaar is, anders bent u uw aanbetaling kwijt. De betaling van de koopsom onder toeziend oog van de advocaat plaats vind. De koop of de betaling van de koopsom niet langer dan 5 jaar duurt. De betaling van de koopsom dient op tijd plaats te vinden binnen de termijn die in het koopcontract genoemd wordt en precies op de wijze die in het koopcontract beschreven staat. De aanvang van de koop en uw aanbetaling dienen bij het Hongaarse Kadaster (Földhivatal) aangemeld te worden. De aantekening in het Hongaarse Kadaster voorkomt dat:

  • het onroerend goed ook door andere partijen gekocht kan worden,
  • het vastgoed onteigend kan worden door de overheid of financiële instellingen gedurende de koop,
  • er nieuwe leningen door de oude eigenaar aangegaan kunnen worden met het huis als onderpand.

Mits de koop op normale wijze plaats vind en de makelaar vóór het opnemen van het vastgoed en de advocaat vooraf aan het ondertekenen van het koopcontract het vastgoed bij het Hongaarse Kadaster controleert, zijn er geen valkuilen bij de koop van een huis in Hongarije.

Lees voor meer vragen en antwoorden de pagina’s:

Heeft u zelf nog vragen? Neem dan contact op met onze vastgoed adviseur en makelaar in Hongarije.

E-mail   info@eigenhuishongarije.nl
Skype   eigenhuishongarije
Telefoon   +36-20-961-66-46 (Nederlandstalig)

© Eigen Huis Hongarije, Biztosház Kft.