Huis kopen Hongarije

Overweegt u om een huis te kopen in Hongarije?

Lees voor specifieke vragen de pagina’s:

Op deze pagina staan antwoorden op de volgende vragen:

Is het kopen van een huis in Hongarije moeilijk?
Nee, mits u de taal spreekt en de weg kent is het kopen van huis in Hongarije niet gecompliceerd. De verhalen zoals we die kennen bij het kopen van een huis in Frankrijk, of de dubbel-kopen zoals we die kennen uit Spanje zijn, kennen we niet in Hongarije, zolang u het vastgoed op normale wijze aankoop. Zijn er geen valkuilen bij het kopen van een huis in Hongarije? Om nu geheel ongeïnformeerd een huis te kopen in Hongarije raden wij uiteraard af, omdat niet iedereen die u tegen zult komen goede bedoelingen met u heeft. De meeste klanten die wij uit de problemen helpen, hebben ongeïnformeerd aangekocht van een “vriendelijke Nederlander”, “aardige Belg” en “behulpzame Hongaar” of die nog een huis voor hen had en wel wilde helpen. Deze mensen zijn dan veel geld kwijt. Het was goedkoper geweest wanneer een advocaat onderzocht had wie de werkelijke eigenaar van het vastgoed was. Ook komt het te veel voor dat men een huis denkt te kopen met juridische constructies die helemaal niet bestaan, zoals bijvoorbeeld huurkoop in Hongarije. Dan bent u uw geld kwijt en heeft geen enkel recht. De meeste informatie is gratis verkrijgbaar en kundige begeleiding is het geld waard als u de weg niet kent of de Hongaarse taal niet machtig bent. Wilt u een huis kopen via een makelaar? In Hongarije is makelaardij een beschermd beroep. Een makelaardij dient een controleerbaar vergunningsnummer te kunnen tonen. Een persoon of bedrijf zonder makelaarsvergunning mag geen makelaars-activiteiten verrichten. In Hongarije is ook het afnemen van diensten van dergelijke partijen strafbaar.

 

Hoe zoek ik een goede makelaar en waar moet ik op letten?
Bij het zoeken naar een goede makelaar kunt u kijken naar of deze goed bekend staat.
Heeft deze goede reviews (recensies), wordt deze door andere Nederlanders en Belgen aanbevolgen. Ga daarbij niet af op één of twee lasteraars, want vaak is dat een concurrent makelaar die het werk van andere makelaars op onsportieve wijze onmogelijk proberen te maken. Vraag welke makelaar deze lasteraars aanbevelen en doe geen zaken met deze lasteraars of hen die ze aanbevelen. Verder kunt u kijken of een makelaar dáádwerkelijk makelaar is, door de volgende zaken te onderzoeken:
– Hongaarse Kamer van Koophandel registratie;
– Hoe lang is iemand makelaar;
– De kwaliteit van het huizenaanbod van een makelaar;
– Kwaliteit en duidelijkheid van foto-presentaties;
– Hoogte van de courtage;
– De service die bij de koop en begeleiding inbegrepen is.
Veel personen die zich makelaar noemen, blijken bij de meeste zaken in gebreken te zijn. De meeste kopers besluiten na een dergelijk onderzoek helemaal zonder makelaar te kopen. Verkopers adverteren daarom bij voorkeur via Marktplaats, Huisenaanbod of andere websites. Dit scheelt duizenden euro’s kosten koper, waarbij verkoper sneller zijn huis verkopen kan.

Lees voor meer informatie ons uitgebreide artikel:
Wie weet een betrouwbare makelaar in Hongarije?

 

Zijn er valkuilen bij het kopen van Hongaars vastgoed?
Onder normale omstandigheden zijn er geen valkuilen bij de koop van een huis in Hongarije, mits de koop van een Hongaars huis op normale wijze verloopt. De normale gang van zaken in Hongarije is dat het koopcontract door een advocaat opgesteld en bekrachtigd wordt. Er dient vooraf gecontroleerd te zijn dat de verkoper ook werkelijk de eigenaar is, anders bent u uw aanbetaling kwijt. De betaling van de koopsom onder toeziend oog van de advocaat plaats vind. De koop of de betaling van de koopsom niet langer dan 5 jaar duurt. De betaling van de koopsom dient op tijd plaats te vinden binnen de termijn die in het koopcontract genoemd wordt en precies op de wijze die in het koopcontract beschreven staat. De aanvang van de koop en uw aanbetaling dienen bij het Hongaarse Kadaster (Földhivatal) aangemeld te worden. De aantekening in het Hongaarse Kadaster voorkomt dat:

  • het onroerend goed ook door andere partijen gekocht kan worden,
  • het vastgoed onteigend kan worden door de overheid of financiële instellingen gedurende de koop,
  • er nieuwe leningen door de oude eigenaar aangegaan kunnen worden met het huis als onderpand.

Mits de koop op normale wijze plaats vind en de makelaar vóór het opnemen van het vastgoed en de advocaat vooraf aan het ondertekenen van het koopcontract het vastgoed bij het Hongaarse Kadaster controleert, zijn er geen valkuilen bij de koop van een huis in Hongarije.

Lees voor meer vragen en antwoorden de pagina’s: