Vraag en Antwoord

Op deze pagina staan veelgestelde vragen.

Lees voor specifieke vragen de pagina’s:

De volgende vragen worden op deze pagina beantwoord:

Heeft u zelf een vraag over Hongarije, bijvoorbeeld over het kopen van een huis, emigratie of het starten van een bedrijf, neem dan contact met ons op.

Is er een vereniging van makelaars in Hongarije, een soort NVM (Nederland) of BIV (België)?
Helaas, nee. Na ruim een kwart eeuw van Nederlandstalige makelaars in Hongarije is een samenwerking nog steeds niet mogelijk gebleven. Een keurmerk heeft geen enkele makelaar kunnen introduceren, omdat 25 van de 30 makelaars geen makelaarsregistratie heeft (Makelaarsonderzoek Hongarije, 2019) en het restant niet met elkaar geassocieerd wil worden.
Er zijn wel bepaalde internationale belangenorganisaties als bijvoorbeeld Mondi of Affidata, maar helaas, omdat makelaars bijdragen (geld, artikelen, informatie) voor dergelijke belangenorganisaties aanleveren, zijn deze niet onafhankelijk zoals deze beweren. Informatie is verkrijgbaar, maar zolang makelaars daarbij betrokken zijn (bijvoorbeeld door advertenties of andere bijdragen) is informatie over het kopen van een huis in Hongarije of makelaars nooit onafhankelijk.
Er is dus geen vereniging van makelaars in Hongarije, omdat men geen onderlinge overeenkomst kan sluiten. Zoals de waard zichzelf vertrouwd, vertrouwd hij zijn gasten. Daarom kopen de meeste Nederlanders en Belgen zonder makelaar in Hongarije. Een makelaar is ook niet nodig, zoals u leest op deze en andere websites.

Brexit – Welke positieve gevolgen heeft het uitstappen van Groot Brittannië uit de Europese Unie op de huizenmarkt van Hongarije?
De Britten gaan door de ontwikkelingen in eigen land op zoek naar goedkopere alternatieven voor bijvoorbeeld een tweede huis in het buitenland. Hongarije biedt daarin nog veel mogelijkheden.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een bedrijf voor mobiele telefonie?
Woont u in een grote plaats, zoals het stedelijk gebied van Boedapest, dan is in principe elk telefoon bedrijf goed. Gaat u landelijker wonen, dan is de dekkingsgraad van een telefoonbedrijf belangrijker dan de tarieven. In het algemeen heeft men goede ervaringen met Vodafone en Telenor.

Als er geen vast internet is bij mijn pas gekochte huis in Hongarije, hoe krijg ik dan snel internet?
In heel Hongarije is snel internet te verkrijgen, door bijvoorbeeld vast internet met kabel of ADSL. Er zijn plannen voor glasvezel-internet in heel Hongarije. Mocht een locatie te afgelegen blijken voor vast internet, dan zijn er diverse andere mogelijkheden, zoals internet via een mobiele modem, dongel, satelliet-internet of radiogolven.

Kan ik direct mij aanmelden bij het Hongaarse ziekenfonds of zorgverzekering?
Wanneer u in Nederland of België op reguliere wijze zorgverzekerd bent, kunt u zich na registratie als EU-burger in Hongarije en na het verkrijgen van een Hongaarse Adreskaart (lakcím-kártya) u aanmelden bij het ziekenfonds. Hier zijn speciale formulieren voor nodig die u bij het Zorginstituut Nederland of uw Belgische ziekenkas dient aan te vragen. Het type formulier is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bent u in loondienst? Heeft u een uitkering of bent u gepensioneerd? Zorginstituut Nederland of uw Belgische ziekenkas kunnen u het juiste formulier opsturen. Met dit formulier gaat u naar het Hongaarse ziekenfonds en bent u binnen een half uur aangemeld.

Is er veel criminaliteit in Hongarije?
In het algemeen is Hongarije een veilig land. Eén van de redenen is dat de Hongaren hun eigen cultuur respecteren en het land zich actief bezigt in terrorismebestrijding. De zigeuner krijgt vaak de schuld van alle criminaliteit, al zijn er wetsovertreders onder alle bevolkingsgroepen, ook Nederlanders en Belgen. Eenmalig investeren in bewakingscamera’s en/of alarm houdt ongewenst bezoek weg bij uw huis.

Kan een ondernemer spijt krijgen om naar Hongarije verhuisd of geëmigreerd te zijn?
Nee, totaal niet. Het land Hongarije biedt kansen een ondernemer. U kunt bijvoorbeeld uw onderneming onder brengen in een dorp met een gunstige belasting voor ondernemers. Daarna kunt u een kantoor huren in een grotere stad. De belasting van wonen en ondernemen zijn in Hongarije gescheiden en per plaats verschillend. U kunt de plaats van vestiging van uw bedrijf in een klein dorp hebben, terwijl uw kantoor in een grote plaats is. Verder kent Hongarije geen bijtelling op de auto van de zaak, een ‘flat-tax’ inkomstenbelasting en geen indirecte belastingen als BPM en WOZ. Daarbij komt de gunstige levensstandaard van het land.

Moet ik veel belasting betalen als ik mijn huis binnen vijf jaar verkoop na overlijden van mijn partner?
Overlijden  en  het betalen van inkomstenbelasting over de winst  zijn twee verschillende dingen. Die hebben niets met elkaar te maken. Vraag 1: Wanneer is het huis gekocht? Vraag 2: Wordt het huis voor een hoger bedrag verkocht dan het gekocht is? Als op vraag 1 binnen 5 jaar geantwoord wordt en bij vraag twee ‘ja’, dan moet er inkomstenbelasting betaald gaan worden. Hoeveel belasting dat gaat worden, hangt af van het aantal jaren dat het huis in bezit is.

 

Lees voor meer vragen en antwoorden de pagina’s: