BNR Nieuwsradio was in Zuidwest Hongarije

BNR Nieuwsradio was op bezoek bij Vakantie accommodatie A Fehér Tanya (De witte boerderij) te Váralja, Zuidwest Hongarije, met de vraag waarom er zoveel Nederlanders en Belgen naar deze regio emigreren. Gastheer en gastvrouw Kurt en Tine uit België leidde journalist Jesse Pinster rond.

In Zuidwest Hongarije verblijven in de zomer ruim 25.000 Nederlandstaligen (Nederlanders en Vlamingen) en in de andere maanden van het jaar ruim 10.000. Behalve het aangename mediterrane klimaat ten zuiden van het Balatonmeer, speelt de gunstige levensstandaard en de huizenprijzen een rol.

Jesse Pinster van BNR Nieuwsradio in Zuidwest Hongarije.
Voor de prijs van een Nederlands rijtjeshuis, koopt u in Zuidwest Hongarije een B&B locatie met woonhuis, twee gastenverblijven, zwembad, sauna, wijngaard, terrassen en diverse bijgebouwen meteen tuin van 2.000 m2, verklaard makelaar Vincent Eggermond van Eigen Huis Hongarije.

B&B met Mini-camping voor campers in Váralja, Zuidwest Hongarije.
Het leven in Hongarije is goedkoper dan in Nederland of België. De Nederlander of Belg die in eigen land altijd hard gewerkt heeft als ondernemer of werknemer, hoeft niet bang te zijn dat zijn of haar zuur verdiende centen allemaal op gaat naar de Belastingdienst om vervolgens uit gegeven te worden aan immigranten. Dit is een beeld dat momenteel heerst onder Nederlanders en Belgen die naar Hongarije emigreren. De afkoop van lijfrente-polissen, de meeste pensioenen en uitkeringen worden in Hongarije belast*. Dat wil zeggen met nul procent.

“In België onmogelijk voor ons: Een zwembad en een tuin van 2.000 m2…”
Makelaar Vincent Eggermond somt enkele redenen voor emigratie op: Bij de aankoop van een nieuwe auto betaalt u geen BPM en de voertuigenbelasting is een schijntje. De zorgverzekering is ongeveer vijfentwintig euro per maand, waarbij er geen eigen risico is en de overige zorgkosten zijn laag. Een gebit met implantaten en kronen is in Hongarije betaalbaar en sommige tandartsen spreken naast Hongaars ook Engels en Duits. Boodschappen zijn ongeveer 70% van de prijs van in Nederland of België. Tezamen met de lage aanschafprijs van een huis, maakt dit dat men in Hongarije veel geld over kan houden voor leuke dingen.

Voor de gastenverblijven van A Fehér Tanya.
Zelf ontdekken hoe het leven in Zuidwest Hongarije is? Boek dan vandaag een week in Vakantie accommodatie A Fehér Tanya. Gastheer en gastvrouw Kurt en Tine heetten u van harte welkom in Zuidwest Hongarije.