Kleine portemonnee in Hongarije, geeft voorkeur aan Bijna Klaar in plaats van Sleutelklaar

Kleine portemonnee in Hongarije, geeft voorkeur aan Bijna Klaar in plaats van Sleutelklaar

Sinds 2017 kiest het merendeel van de Nederlandse huizenjagers in Hongarije voor een huis dat niet helemaal af is. Dit komt omdat de prijzen van sleutelklare huizen afgelopen jaren bijna verdubbeld is. Een andere reden is dat de kosten voor het realiseren van nieuw elektra, nieuwe leidingen en een nieuw dak veel lager zijn dan in Nederland of België. Een keuken en badkamer naar westerse maatstaven is te realiseren voor nog niet een kwart van wat Nederlanders en Belgen gewend zijn.

De Nederlanders die kiezen voor een kant-en-klaar huis, doen dit omdat zij niet willen klussen. Vreemd genoeg gaan zij na het kopen van een huis in Hongarije de keuken vervangen, badkamer vernieuwen en geleidelijk zaken veranderen en aanbouwen. Onderaan de streep zijn deze mensen dubbel zoveel geld kwijt bij hun oorspronkelijke aanschaf.

Wat kost het om een huis te moderniseren?
Er zijn ook huizen die gemoderniseerd moeten worden. Let daarbij op dat het huis droog is en de muren recht staan. Een dak kan onderhoud nodig hebben, maar dit kan voor enkele tientjes gedaan worden. Een nieuw dak (200 m2 oppervlak) kost afhankelijk van het materiaal tussen de 4.000,- en 8.000,- euro, waarbij u met een goed dak zeker 40 jaar geen onderhoud heeft. De muren en het fundament zijn het belangrijkste.

Nieuwe waterleidingen zijn met de moderne technieken niet duur meer. Een moderne nieuwe keuken (2.000,- tot 4.000,- euro) en badkamer (2.500,- tot 5.000,- euro) geven u het zelfde woongemak als in Nederland. Zou nieuwe elektriciteit nodig zijn, dan kunt u een compleet huis moderniseren voor ongeveer 2.000,- tot 3.000,- euro, inclusief het inbrengen van bedrading. Het verhogen van de stroomcapaciteit is ongeveer 20,- euro per ampère, waarbij de meeste gezinnen aan 50 ampère ruim voldoende hebben. Daarbij kan een complete centrale verwarmings-installatie op elektriciteit draaien, waarvan de aanleg ongeveer 3.000,- euro is (maandelijks verbruik 90,- euro). Het kopen van een bijna-af huis of een renovatie-project is daardoor veel goedkoper dan een sleutelklaar huis. Daarnaast heeft u alles precies zoals u dat wilt. Doet u alle werkzaamheden zelf, dan bent u natuurlijk nog goedkoper uit.

Wel blijft kwaliteit belangrijk. In het verleden hebben veel Nederlanders een kat in de zak gekocht. Huizen die na verbouwing nog steeds onleefbaar bleken door vocht en steeds terugkomende schimmels in de muren zijn een ware geldput. U hoeft geen bouwkundige of architect te zijn om een huis te inspecteren. Hierbij volgen enkele zinvolle tips:

De steeds gestelde vraag: Leem of steen?
Er zijn veel verkopers van stenen huizen misleiden potentiële kopers door bijvoorbeeld op sociale media te schrijven dat leem slecht en vochtig is. Dit is niet waar. Leem is voor honderden jaren in bijna de hele niet-westerse wereld een betrouwbaar en gezond bouwmateriaal. Wanneer het fundament goed is, bijvoorbeeld met natuursteen, is leem droog. Het vocht van de grond en het regenwater moeten geen kans krijgen om in door het leem opgezogen te worden. Een huis met optrekkend vocht is een bodemloze put totdat het vochtprobleem daadwerkelijk opgelost is. Ook stenen huizen kunnen bij een langdurige aanwezigheid van regenwater tegen het huis vocht gaan opnemen.

Steen is niet zozeer beter, maar ook niet slechter. Leem is makkelijk te repareren en onderhouden. Een stenen muur is als deze goed gemetseld is vaak veel strakker dan een lemen muur. Een ander voordeel van steen is dat er geen grote schroeven nodig zijn om kasten aan de wand te hangen. Bij leem moeten er grote lange schroeven gebruikt worden en die moeten dan vastgehaakt worden, anders vallen de kasten van de want.

Een stenen muur moet geïsoleerd worden om de energierekening te halveren. Lemen muren zijn meestal minimaal zestig centimeter dik en isoleren tegen winterse kou en zomerse hitte. Kortom: het is meer waar men de voorkeur aan geeft. Beide zijn niet beter of slechter.

Optrekkend vocht: waterafvoer of slecht fundament?
Men kan letten op vochtproblemen. Bijna 90% van alle vochtproblemen zijn te wijten aan slecht geïnstalleerde dakgoten of de afwezigheid van dakgoten. Een slimme koper kijkt daar als eerste na. Als vochtigheid in de muren van een huis komt door optrekkend vocht, kijk dan of dakgoten aanwezig zijn. Veel vochtproblemen verdwijnen na het ophangen van dakgoten of het controleren ervan. Het is namelijk niet vanzelfsprekend in Hongarije dat de afwatering van regenwater goed geregeld is. Ook kan het zijn dat de afvoerpijp van het regenwater niet ver genoeg van het huis af is. Hierdoor krijgt het vocht alle kans om zelfs in de allerbeste leemmuur te trekken. Het realiseren of vervangen van een dakgoot kost enkele honderden euro’s, dus geen reden om een huis niet te kopen als de dakgoten het probleem zijn.

Ontdekken van verborgen vocht
Ziet u geen optrekkend vocht en zijn de muren prachtig wit? Mogelijk heeft de verkoper enkele dagen voor uw komst de muren mooi wit laten kalken. Hierdoor zijn vocht en schimmel niet zichtbaar. Door de kalkverf te mengen met chloor, zijn de schimmels verdwenen, waardoor u niets ziet of ruikt. Toch koopt u bij die huizen een bodemloze geldput. Door tijdens de bezichtiging uw hand op de onderkant van de muur te houden, kunt u voelen of deze aanzienlijk koeler is dan daarboven. Vocht geleidt de kou van de grond.

Veel mensen kloppen op muren. Bij leem kunnen er ruimtes bevinden tussen de lemen muur en het pleister (de stuc). Zolang de pleister aan de muur gehecht blijft en niet met brokken eraf valt, zijn holtes hier en daar geen probleem. Hou u als koper netjes en begin niet hard op muren te slaan en hard pleister los te trekken. Uw onbeschofte gedrag mag u in Nederland laten… Een verkoper kan aangifte doen van vandalisme en politie is anders dan in Nederland, ook in 2019.

Scheuren in leem en steen
Is een huis niet gerenoveerd en ziet u scheuren? Bij een stenen huis moeten er geen scheuren zichtbaar zijn. Bij leem is dat niet altijd een probleem. Leem is een natuurlijk bouwmateriaal. Het is een soort klei. Scheuren in leem komen door warm en kou of als een huis ooit nat is geweest door het drogen. De meeste Nederlanders denken gelijk aan de scheuren in de door aardbevingen getroffen Groningse boerderijen. Als u oplet, dan ziet u daarbij stenen huizen. De eigenaren daarvan hebben inderdaad een probleem. Het huis moet dan worden gecontroleerd en muren opnieuw opgemetseld worden. Was hun huis van leem geweest, dan konden ze de scheuren opvullen. Zolang de muren maar recht staan en de dikke balken van het dak stabiel.

Rondom het huis
Kijk ook altijd aan de blinde muur of achterkant van het huis. Dunne scheuren geen probleem. Vochtvlekken wijzen altijd op vocht.

Bij sommige huizen is er maar op één of twee plekken een grote vochtvlek te zien. Dit wijst niet altijd op optrekkend vocht. Onderzoek of er toevallig op die plek een waterleiding loopt, want veel van dit soort vlekken wijzen op lekkende leidingen. Het vervangen van een waterleiding is niet zo moeilijk als vroeger. Er bestaan tegenwoordig flexibele waterleidingen, waardoor er niet altijd gelast hoeft te worden. Op bijvoorbeeld Youtube staan video’s over het zelf aanleggen van dit soort leidingen. Voor een paar honderd euro heeft u nieuwe leidingen en er zijn tegenwoordig gebruiksvriendelijke materialen om zelf de muur weer dicht te smeren. Wilt u het niet zelf doen, dan zijn er altijd wel mensen te vinden die dat voor u willen doen. U moet er de tijd voor nemen. Het biedt de koper de mogelijkheid om af te dingen op de prijs, als de verkoper nog geen melding heeft gedaan van een eventueel defect aan de leidingen.

Verfgebruik
Vraag ook altijd met wat voor soort verf de muren in het verleden geverfd zijn. Lemen muren mogen nooit met latex of afsluitend materiaal geverfd zijn. Kalkverf of luchtdoorlatende verf is het enige juiste antwoord. Zijn er hier en daar luchtbellen in de verf te zien, dan weet u dat de verf verkeerd was en dat daaronder een onaangename verrassing op u wacht.

Meubeltjes en opleuksels
Laat u niet verleiden door designmeubels of leuke wanddecoraties. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Achteraf kopen deze mensen een geldput.

Bespaar tienduizenden euro’s op een huis in Hongarije
Ga op pad en bekijk meerdere huizen. Veel klussen, zoals verfen, kunt u zelf. Ook zijn er voldoende leuke winkels in Hongarije om meubels en wanddecoraties te kopen of u neemt die mee uit Nederland. Voordeeltjes vindt u bij huizen die net niet af zijn. De verkoper vraagt meestal tienduizenden euro’s minder en u bent meestal toch van plan om het huis helemaal te veranderen. Het geld dat u bespaard, kunt u uitgeven aan andere dingen.

Wij geven deze informatie gratis, met als doel om misstanden in de Hongaarse huizenmarkt aan de kaak te stellen. Door het te delen helpt u anderen en kunnen wij deze gratis informatie blijven aanbieden.

 

 

 

Categorie:Weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.