UIT DE VERKOOP (ID159) Gerestaureerde authentieke Zwaben boerderij in de mooie rustieke Valleienstreek, Zuidwest Hongarije

UIT DE VERKOOP – Mooie en recentelijk gerestaureerde woonboerderij (172 m2) in de Valleienstreek van Hongarije te koop. De Valleienstreek staat bekend om de vele monumentale Zwabische boerderijen, ieder met een bijzondere geschiedenis.

Object omschrijving
Dit bijzondere huis met een historisch karakter staat in het mooi gelegen Závod. De bevolking is er vriendelijk en de meeste Hongaren spreken naast Hongaars ook Duits. Afgelopen tien jaar zijn er enkele Nederlandse, Belgische en Duitse families in het dorp komen wonen.

  

De restauratie
De boerenwoning is begin van 1900 gebouwd door rijke immigranten. Sinds 2005 is het huis volledig gerestaureerd door architect Szász Gábor uit Bonyhád, waarbij een deel van de stallen verbouwd is tot ruime woonkamer. Architect Szász Gábor is gespecialiseerd in de restauratie van monumentale panden, waarbij hij een passie ontwikkeld heeft voor oude Zwabische boerderijen. Momenteel is hij medeverantwoordelijk voor het onderhoud aan deze woonboerderij. Iets wat hij met veel liefde voor zijn vak doet.

  

Het betreft een riante woonboerderij met een ruime woonkamer, keuken, drie slaapkamers en serre. Aan het huis zijn een veranda en de oude stallen.

  

Het huis heeft een riante en lichte woonkamer. Voorheen waren dit de oude stallen, maar deze zijn naar de wensen van de moderne tijd en met respect voor authenticiteit verandert in een zeer ruime woonkamer.

  

De oude staldeuren zijn voorzien van een groot raamwerk met grote openslaande deuren naar de tuin. Hierdoor is er mooi zicht naar buiten.

  

Aan de woonkamer is de keuken. Een typisch Hongaarse keuken, waarbij stijl-elementen zoals het authentieke houtwerk mooi bewaard zijn gebleven. De keuken is voorzien van een gasfornuis, werkblad, wasbak, koelkast en wasmachine.

  

In de keuken bevindt de ingang van de inpandige wijnkelder onder het huis.

  

De wijnkelder heeft een constante temperatuur van zeven graden, in zomer en winter. Daarmee is de kelder ideaal voor bijvoorbeeld het bewaren van de lekkerste wijnen uit de Hongaarse wijnregio’s Szekszárd en Balaton. Dergelijke kelders worden in Hongarije ook gebruikt voor het bewaren van groente en specerijen.

  

Het huis heeft drie riante slaapkamers die vanaf de hal of de keuken te bereiken zijn.

  

Wilt u direct na de koop van het huis gebruik maken? Dat kan. Overname van meubilair is bespreekbaar.

  

Aan de hal zijn twee slaapkamers en de badkamer met toilet.

  

De badkamer is voorzien van een inloopdouche, wastafel, toilet, designradiator en vloerverwarming.

  

De derde slaapkamer bevindt zich aan de voorkant van het huis.

  

Aan huis is een serre met zicht op de veranda. Het gehele huis is voorzien van dubbelglas, zodat het huis in de koude weken snel en voordelig te verwarmen is.

  

De woonboerderij wordt verwarmd door een centrale verwarming op gas, waarbij in de woonkamer en badkamer vloerverwarming is. In de woonkamer bevindt een houtkachel die de woonkamer in ‘no-time’ kan verwarmen met een gezellige huiselijke warmte.

  

Aan de achterkant van het huis is nog een deel van de oude stallen bewaard gebleven. Deze wordt momenteel gebruikt voor opslag, voor bijvoorbeeld het opbouw-zwembad. De bijna honderd jaar oude voederbakken zijn er nog. Het bijgebouw kan met een paar kleine aanpassingen weer gebruikt worden voor het houden van paarden en ander vee of voor het hebben van een atelier aan huis.

  

Omgeving van het onroerend goed
Het huis is gelegen in het mooie pittoresk gelegen Závod, Hongarije. Het landschap doet sommigen denken aan Toscane of Zuid Frankrijk; zeker gezien het mediterraan aanvoelende klimaat. Het is een prachtig glooiend landschap. Závod heeft een rijke geschiedenis, maar belangrijker is de toekomst. In Závod wonen geen zigeuners en de meeste inwoners spreken naast Hongaars ook Duits. De dorpsgemeente is één van de mooiste van Zuidwest Hongarije en wordt door de lokale toeristenbureau’s ook wel beschreven als een openluchtmuseum zonder entree-gelden. Iets wat lichtelijk overdreven is, maar wel iets verteld over de schoonheid van de vele woonboerderijen die het dorp telt.

Het huis staat aan het begin van een rustige straat, aan de rand van het dorp. Voor het huis staat ‘De Waag’ waar vroeger het vee gewogen werd, voordat het op de markt verhandeld werd. Tegenwoordig wordt De Waag sporadisch gebruikt om te kijken hoe dik een varken geworden is, voordat deze zeer waarschijnlijk in de pörkölt (goulash), salami of een andere Hongaarse specialiteit belandt. Het is een leuk gezicht te zien hoe de Hongaren met het varken door de straat lopen en er vervolgens over staan op te scheppen.

In Závod is een supermarkt, buurtcafé, dorpshuis, dokterspost, kerk, postkantoor en een gezellig Nederlands familie-pension met vakantiehuis (De Závod Lodge). Op twintig minuten rijden is de winkelstad Bonyhád met de bekende supermarkten Spar, Lidl, Aldi, Penny en de Britse Tesco, diverse speciaalzaken, gezellige restaurantjes en de belangrijke voorzieningen die men van een stad verwacht.

  

Historie van Závod
Het Zwabische dorp Závod in Hongarije heeft een rijke historische en culturele achtergrond. De naam wordt voor het eerst genoemd in geschriften uit 1231. Uit opgravingen is gebleken dat zelfs in pre-historische tijden bewoond werd. Wie geïnteresseerd is in deze historische vindingen, kan deze bezichtigen in het Nationaal Historisch Museum in Boedapest en het Wosinsky Mór Museum in Szekszárd.

Gedurende de Turkse bezetting is het gebied compleet ontvolkt geweest, tot 1720, waarna het weer bewoond werd door Germanen (Duitsers) uit Fulda, die het dorp Sawed noemde. Bij een volkstelling in 2001 verklaard 100% van de inwoners het Zwabische dorp Hongaar te zijn. Tegenwoordig wonen er enkele Nederlandse families, Belgen en Duitsers.

Woon-oppervlakte woonboerderij

Woonkamer 54,65 m2
Keuken 16,53 m2
Hal   6,71 m2
Serre 10,66 m2
Eerste slaapkamer 20,65 m2
Tweede slaapkamer 27,68 m2
Derde slaapkamer 27,84 m2
Badkamer   7,42 m2

De totale woon-oppervlakte van de woonboerderij is 172,14 m2, daarbij de inpandige wijnkelder en de veranda niet meegerekend.

  

 

Vastgoed eigenschappen

UIT DE VERKOOP

Woon-oppervlakte huis: 172,14 m2
Perceel-grootte: 2.737 m2

Dakbedekking: dakpannen
Dubbelglas: ja

Woonkamer: 1
Keuken: 1
Slaapkamers: 3
Badkamers: 1
Apart toilet: 1
Wijnkelder: 1
Serre: 1
Veranda: 1

Stallen: 1
Overige bijgebouwen: 2

Elektriciteit: ja, nieuw
Gas: ja
Water: leidingwater
Warm water: combi-ketel
Afwatering: riool
Verwarming: centrale verwarming op gas, met vloerverwarming in de woonkamer en badkamer

Alarm: ja

Recente vernieuwingen: compleet gerestaureerd, nieuw dak, nieuwe elektriciteit en waterleidingen, centrale verwarming, riante woonkamer

Televisie: satelliet
Internet: ja

UIT DE VERKOOP